IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капацитетът на Thomas Cook се пренасочва към други големи компании в сектора

Около 1140 туроператора у нас поддържат минимална застраховка, която в случай на фалит няма да покрие щетите на туристите, каза министърът на туризма

12:23 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерството на туризма има уверението на всички големи туроператори в Европа, че ще гарантират увеличение между 10% и 20% за българския пазар, което ще помогне да се компенсират загубите от гледна точка брой туристи след фалита на българския контрагент на Thomas Cook "Астрал Холидейз". Това ще ни позволи да гарантираме устойчивост на следващия летен сезон, каза министърът на туризма Николина Ангелкова днес по bTV.

По думите й това е ключово както за запазването на капацитета на чартърните програми за България, така и за запълването на хотелите.

„Откакто Thomas Cook Великобритания обяви фалит, ние сме в непрекъснати срещи с представители на сектора - както хотелиери, така и туроператори. Подготвяме Лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на Thomas Cook към другите големи компании в сектора“. Според Николина Ангелкова няма информация за нестабилност и за други фалити на туроператори.

„От разговорите, които провеждам в чужбина, разбирам, че останалите туроператори ще се опитат да привлекат клиентите на Thomas Cook, обясни тя. 

Няма гаранционен фонд за щетите на бизнеса, посочи за пореден път Николина Ангелкова в отговор на въпрос как ще бъдат компенсирани потърпевшите от хотелиерския бизнес от фалита на британския туроператор.

„Застраховката „Туроператор”, която всеки е длъжен да има, покрива само и единствено рисковете и щетите, свързани с крайния потребител – туриста. Няма застраховка, която да покрива рисковете при настъпване на фалит по отношение на доставчиците”, каза министърът на туризма.

Ангелкова повтори, че „Астрал Холидейз” имат застраховка за 700 000 лв. , претенциите са за малко повече от половината от тях, изплатени са 200 000 лв. до момента. „Клиентите им са общо около 300, имат ресурс да се разплатят с всички”, посочи министърът.

И акцентира върху друг проблем, свързан със застрахователното покритие.

Туроператорите в националния регистър са около 3500, от тях само 18 са тези, които имат застрахователно покритие над 1,4 млн. лева, каза Ангелкова. Към момента около 1140 туроператора поддържат минимална застраховка от 25 000 лева, която при едно настъпване на такова обстоятелство по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите, каза министърът.

Ще се дебатират законодателни промени, чрез които да се увеличи минималното покритие по отношение на задължителната застраховка за туроператорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още