IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков представи правителството

Кабинетът е с петима вицепремиери, ще работи под общо мото "Нулева толерантност към корупцията", коментира той

13:03 | 11.12.21 г. 19
<p>
	Номинираният за премиер Кирил Петков представя правителството на управляващата коалиция в сградата на Народното събрание. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Номинираният за премиер Кирил Петков представя правителството на управляващата коалиция в сградата на Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като сутринта прие и върна като изпълнен мандата за съставяне на правителство, бъдещият премиер Кирил Петков представи кабинета си в Народното събрание.

Имаме общи задачи като един отбор, описани в 140 страници, коментира Петков по време на представянето. В понеделник, в този състав, ще се явим пред Народното събрание за гласуване на новия състав на Министерски съвет. Нашите амбиции и надежди са да работим 4 години и да си свършим всички задачи в договора, допълни той, като подчерта, че общото мото е "Нулева толерантност към корупцията".

"Всеки лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да изпълнява критерия за нулева толерантност към корупцията", посочи той.

Другото мото ще е прозрачност, каза още Петков, като тя ще се отнася не само до изпълнителната власт, а и финансирането на медиите. Ще има пълна отчетност какви средства при какви медии отиват, защото средствата на данъкоплатците ще се изразходват по смислен начин и ще има един аршин за всички, допълни той.

Петков е номинираният за премиерВицепремиер и министър на финансите е съоснователят на партията "Продължаваме промяната" Асен Василев, като той ще отговаря и за европейските фондове.

Партията ще има още един вицепремиер – Калина Константинова, с ресор ефективно управление.

„Продължаваме промяната“ предложи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и на образованието Николай Денков да запазят постовете си и те приемат. Досегашният служебен премиер Стефан Янев става министър на отбраната.

Партията има още четирима министри – Николай Събев на транспорта, Даниел Лорер на растежа и иновациите, Атанас Атанасов на културата, Асена Сербезова на здравеопазването.

Вицепремиер и министър на икономиката и индустрията е Корнелия Нинова, лидерът на БСП в оставка. Партията получава и поста министър на земеделието, който ще се заема от Иван Иванов, на туризма, който ще се заема от Христо Проданов, и на труда и социалната политика, който ще се заема от Георги Гьоков.

Борислав Сандов от „Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“, е вицепремиер и министър на околната среда и водите.

От „Демократична България“ е и правосъдният министър – Надежда Йорданова, както и министърът на електронното управление – Божидар Божанов.

Постът на министър на енергетиката е за „Има такъв народ“ и ще се заема от Александър Николов. Партията получава и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на външните работи, Министерството на младежта и спорта с министри, съответно, Гродзан Караджов, който ще е и вицепремиер, Теодора Генчовска и Радостин Василев.

Първите приоритети на новото правителство ще са COVID кризата и цените на тока, коментира Кирил Петков. Той даде заявка да се работи за повишаване на доброволната ваксинация и задържане на цените на елекроенергията. "Заедно ще трябва да решим кои са най-добрите кандидати за изтеквите мандати в КЕВР, така че да гарантираме, че следващите стъпки на регулатора ще са в полза на българските граждани", посочи той.

Относно законодателните приоритети той посочи, че сред основните е комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество. Петков обеща да се даде и истинска сила на регулаторите. Председателите на парламентарните комисии няма да са от същата квота, от която са министрите, заяви още той.

Петков посочи, че дава пълен кредит на доверие на министрите си, с ясни начини на проверка и ясни цели.

За опозицията той изрази надежда да има контструктивен начин на работа и да огласява погрешните стъпки на кабинета. С коалиционните партньори ще има непрекъсната комуникация и никой няма да действа еднолично и едностранно, добави той.

Кирил Петков посочи, че министерствата се увеличават, но администрацията няма да се увеличи, защото ще се разпределят сегашните служители. Ще се върви към намаляване на бройката на администрацията с облекчаване на административната тежест върху бизнеса и гражданите и по-ефективно управление, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 2 години
Пътят към ада е постлан с добри намерения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 2 години
Това с корупцията е нещо като "А дано, ама надали". Нулева толерантност ОК. Ще махнем "хората на ГЕРБ" - ОК. Ама хайде да видим кои са хората на герб. И дали утре, когато новите министри отидат в съответното министерство, първите, които ще ги посрещнат с цветя, вероятно и бонбони :), няма да са хората, които "напълно се отвратиха от ГЕРБ", ама вчера. Нима за 30 години не сте виждали чиновници, които рязко си сменят ориентацията. Ако не - вижте Нинова. Ситуацията с посрещането съм я виждал, както и неопитни нови ръководители, които бавно затъват в добре обиграното блато на чиновническа корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
не знам за съфорумците , ама на мен ми е достатъчно , че няма сутрин-обед-вечер да слушам Бащицата къде дава пари и строи ... :))) ... няма да гледам мрачната и апокалиптична физиономия на томислав , и супер бонуса тотал щетата на цв.цв. ... много ще се радвам и че няма да слушам кресчендото на мая *** и поучителния глас на татяна дончева ... на коледа се случват чудеса ... по-зле от безвремието на жан виденов не вярвам да стане , по-добре може да се случи , дали ще се получи ще разберем скоро ... ще трябва да траем предполагам известно време нинова в ефир да обяснява некадърщините си , ама за да вървят нещата сигур скоро ще я сменят , дева и проззззтата апаратчика ... няма идеални неща на този свят , впрочем има съвършенства но друг път и по друг повод бих споделил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 2 години
Добре де , как може БСП да сложи само апаратчици верни на Корни за министри ? Нямат ли поне един експерт ? А уж правителството щеше да е "експертно" ? За съжаление нищо хубаво не очаквам от тая компания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Еее, пич поулял си се с цифрата бе.Аз нищо не знам и дълбоко се съмнявам Тулума да знае , но явно има хора които знаят как..Не ми звучи особено убедителна теорията за грешка на социолозите, как пък успяха да уцелят съвсем точно резултатите на всички други формации, вкл и на президентските избори, и само при Кирето и Кака сбъркаха,че и с еднакви проценти в плюс и минус...Верно,наближава коледа, *** чак пък такива чудеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
petyob
преди 2 години
добре, "Нулева толерантност към корупцията", очаквам да 100 дни да има няколко осъдени за корупция, по бързата процедура, не да се точи с години. Нали предишните са корумпирани? Ако не - братя на оружие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
"че са прехвърлили с помощта на венецуелските машинки, 6-7% на Кирето, поради което сега получават специално отношение?" - не че новите са ми симпатични, но само ти и Тyлyма знаете как се прехвърлят проценти с машината. Аз имам такава машина, плати ми 500 000$ и ще те направя депутат. Вярно само редови депутат, затова получаваш бонус коментар на сумата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Па дайте им 800, даже цветът им е пак жълт :) Кат на Царя. Туй дори партия не е, дадоха си *** за да докопат власт: За президентските избори в България през 2021 г. Петков и Василев заявяват подкрепата си за действащия президент Румен Радев,[6] като Петков е глобен от Централната избирателна комисия (ЦИК) за агитация в изборния ден.[7]За участие и в парламентарните избори поради липса на време да регистрират партия,[8] търсят мандатоносител и сключват споразумение с партиите Волт и Средна европейска класа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Половината муцуни от това смешно коалиционно правителство и аз не мога да ги гледам но все пак да им дадем 100 дни да видим колко струват приказките им. Мафията ГЕРБ превърна корупцията в закон и корупционните практики в задължително ежедневие. Тия поне ако си удържат на думата и прекратят корупцията в смисъл всеки хванат в крачка да отива директно в затвора това мисля ще е достатъчно на първо време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Перефразираш Сталин :) Ейся тpoловете ще скочат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още