IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци искат да купят германски поддоставчик със завод в България

Офертата на Ningbo Jifeng оценява производителя на седалки за автомобили Grammer AG на почти 772 млн. евро

09:36 | 29.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на компанията в&nbsp;Амберг. <em>Снимка: Facebook/Grammer</em></p>

Централата на компанията в Амберг. Снимка: Facebook/Grammer

Германският поддоставчик за автомобилната промишленост Grammer е изправен пред придобиване от страна на своя китайски голям акционер Ningbo Jifeng. Във вторник сутрин базираната в Амберг германска компания, която има завод в българския град Трудовец, потвърди за напредналите преговори с Ningbo Jifeng, които могат да доведат до предложение за придобиване към акционерите на Grammer AG, предава DPA. 

Китайският концерн предлага цена от 60 евро плюс дивидент от 1,25 евро за акция. Така Grammer се оценява на почти 772 млн. евро, а на борсата листнатият на SDax производител се оценява на 51,30 евро за акция. Така възможната оферта в брой може да представлява премия от 17 на сто към цената на затваряне на борсата Xetra от понеделник.

„Засега не е ясно дали преговорите ще приключат успешно и ще се стигне до предложение за придобиване“, поясняват от компанията. „Grammer AG обмисля стратегическите опции в интерес на компанията и ще уведоми капиталовия пазар и обществеността за продължението на преговорите в съответствие със законовите изисквания“.

Ningbo Jifeng държи към момента над една четвърт от акциите на Grammer и трябва да извади още около 578 млн. евро, за да придобие напълно производителя. Германската компания покани китайците в началото на 2017 г., за да се опълчи на възможно придобиване от страна на спорното босненско инвестиционно семейство Хастор. Към момента то държи малко над 9 на сто от акциите.

Grammer притежава над 20 завода на четири континента, като един от тях се намира в българското село Трудовец близо до Ботевград.

Историята на дружеството в България датира от 1981 година, когато местната фабрика „Възход“ (създадена през 1952 г. като цех за металообработка) стартира производството на седалки по лиценз на Grammer, които са предназначени за вграждане в ботевградските автобуси „Чавдар“. През 1997 г. Grammer купува 72% от акциите на „Възход“, след което дружеството бе преименувано на „Граммер България“.

Сред клиентите на завода в Трудовац са BMW, чиито кожени калъфи за редица модели се изработват в България, Volkswagen, Mercedes и др. Компанията произвежда седалки за автомобили, влакове и др., както и калъфки и др. аксесоари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още