IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ поиска специален фонд за пострадалите от пандемията общини

Минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв. на ден, предлагат още от синдиката

09:24 | 16.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

КНСБ предлага да се създаде специален фонд за дофинансиране на общините, ощетени от  кризата с коронавируса. Това коментира пред БНР президентът  на синдиката Пламен Димитров.

“Аз виждам на много места явно безпокойство на кметовете, при това на големите градове. Очакванията са за огромни дупки в приходните части. Местният бюджет не може да излезе на дефицит. Той трябва да похарчи толкова, колкото е събрал. Заражда се едно предложение, което ние ще формулираме към финансовия министър - целеви допълнителен фонд, който да даде безлихвени заеми на всички общини, които имат нужда до края на тази година, и да могат да върнат до края на 2021 година това, което им е дадено като безлихвен заем", обясни Димитров. 

Той обаче се обяви против мярката с допълнителните 50 лева към пенсиите, която ще продължи до март 2021 г. „Ние не смятаме, че от началото на следващата година трябва да продължи раздаването на 50 лева на калпак. Вече можем спокойно да вземем решение за системен подход за едно по-сериозно увеличение на минималната пенсия и на максималната такава – 20% на минималната, за да се постигнат тези 300 лева и 1440 лева на максималната пенсия, с които 27 хил. души пък ще получат ефективен размер на пенсиите“, обясни Димитров.

Малко по-късно пред БНТ президентът на синдиката обяви, че КНСБ ще поиска през следващата година да има 20% увеличение в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение за работата си на първа линия в условията на пандемия. „За общинската администрация имаме уверението на финансовия министър, че ще получат 20% увеличение на заплатите“, каза Пламен Димитров.

Той е категоричен, че от 2021 година трябва да се дадат допълнително средства за тези, които няма да могат да покрият своите нужди за евентуална превенция от заразяване.

В социалната сфера още от тази година се увеличи минималното обезщетение на безработица от 9 на 12 лева на ден.

Тези две мерки изтичат в края на годината и Димитров призова да продължат и другата година. КНСБ предлага минималното обезщетение да се увеличи на 17 лв. и да бъде запазен минималният срок на 7 месеца.

Синдикатите настояват също следващата година мярката 60/40 да продължи в последния си дизайн. Благодарение на нея са запазени между 180 и 200 000 работни места, каза Димитров и уточни, че още 1 млрд. ще бъдат нужни там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още