Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кои са най-желаните от студентите в България работодатели за 2021 г.?

За първи път проучването Graduate Survey класира Топ 50 в 2 категории – с до и над 250 служители, битката за талантите е почти изцяло в интернет и Facebook

Кои са най-желаните от студентите в България работодатели за 2021 г.?

Снимка: Tim Gouw on Unsplash

Малко над 4000 студенти попълниха и тази година въпросник от над 50 въпроса, в който определят „кой е техният мечтан работодател?“, а след това – характеристика по характеристика описват „защо е така“. Става дума за независимото проучване Graduate Survey, което за 5-та поредна година измерва имиджа на работодателите сред студентите у нас по международен лиценз.  

Още по темата

За първи път проучването класира Топ 50 в 2 категории – Компании с персонал до и над 250 служители.  

В Топ 20 на компаниите с най-висок имидж като желан работодател сред студентите в България няма изненади. Наблюденията са, че през последните пет години това са приблизително сходни компании, които имат отношение към работата със студенти, изградили са свои традиции и по правило са в привлекателни и популярни индустрии.  

Още по темата

Така на първо място през 2021 г. като най-желан работодател в проучването Graduate Survey, при фирми с персонал над 250 човека, се нарежда софтуерният гигант SAP Labs България (на 9-та позиция през 2020г.). Второ и трето място остават непроменени. И тази година те са заети от Софарма АД (2) и VMWare Bulgaria (3)

При работодателите с до 250 служители най-високо оценена е Coca-Cola Bulgaria EOOD, брандираща се като Coca-Cola Sofia IT Development Center. Очевидно пандемията е променила леко фокуса на студентите и на следващите две места се класират компании от здравния сектор. Второ място заема представителството в България на Pfizer, а трето – друга фармацевтична компания с бизнес и в агросектора – Bayer

Важно е да се обърне внимание и на целите на проучването. Причината да съществува ежегодното независимо проучване Graduate Survey e събирането на дълбочинна информация, изследваща имиджа на работодателите (емоционални и функционални характеристики), канали на комуникация, чрез които се е формирало мнението на студентите, и други характеристики, помагащи на компаниите чрез обратна връзка да разберат къде имат поле за подобрение. 

Проучването създава индивидуален профил на всяка компания, включващ предимствата сред конкурентите на пазара на труда, къде изостава, както и кои комуникационни канали може да използва, за да постигне по-висока ефективност при контакта си със студентите. 

По-задълбочен поглед над събраната информация показва, че 34,15% от попълнилите проучването са кандидатствали за стаж при желания работодател. Това говори не само за добро познаване на компанията, но и за предприето действие – една от основните цели, стоящи пред експертите от отделите за човешки ресурси при работата върху работодателската марка. 

Друга добра новина за бизнеса у нас е, че от изкаралите стаж осреднената оценка за удовлетвореност е 84%, а коефициентът, измерващ склонността за препоръка на стаж в компанията, е 8,9 от възможни 10 точки.

Реклами в интернет и Facebook са местата, в които през изминалата доминирана от онлайн комуникации година най-често студентите са създавали впечатление за желания работодател. На следващите три места се нареждат приятели студенти, служители на компанията и семейство и познати (попадащи под общия знаменатал „лични препоръки“). 

Проучването Graduate Survey се провежда ежегодно от ToTheTop Agency с медийното партньорство на Investor.bg. Проучването е независимо, по международен лиценз на Modern ManagementConsultingUK, и цели да скъси дистанцията между работодатели и студенти, предоставяйки разширена индивидуална информация за имиджа на всяка компания, събрала достатъчен брой анкетирани за попадане в статистически представителна извадка. 

Ето и кои са Топ 50 в тазгодишната ежегодна класация за имиджа на работодателите в България според студентите у нас по данните от Graduate Survey 2021 за работодатели с над и под 250 служители:  

 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
6
 
11
khao до: bgMan
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
... да завършат започнаха да наддават с предложения за позиция без яко бачкане и стартова заплата 3000 лв---директно от езикова гимназия ??? на 3000 лв. без стаж ??? що ли не ти вервам...
0
 
6
 
10
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
До преди 2 - 3 години списъкът беше още по - абсурден.
3
 
6
 
9
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Търся заплатодател, моля работодателите да не ме безпокоят!
0
 
9
 
8
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Иначе по темата, хората търсят няколко основни неща, останалото е вятър и мъгла: 1. Добро заплащане 2. Добро отношение от висшестоящите 3. Възможност за развитие 4. Относителна сигурност 5. Социални пакети и придобивки 6. Да бъдат чувани и част от нещо, което си заслужава 7. Да могат да идат на зъболекар и до сервиз без да се обясняват и пускат ден отпуска затова 8. Ясни правила, отговорности и задължения, които се спазват. 9. Колеги, с които може да се комуникира и работи приятно 10. Да бъдат оценявани и поощрявани.
2
 
8
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Много хубаво се редите да критикувате фирмите, знам че на всички това им идва отвътре, какво по-приятно от да се опалкваш, но класацията е за най-желан работодател нали? Не е за най-нежелан и вместо да казвате кой не става в случая е полезно да казвате кой става. Според мен SAP, VMWare са топ работодатели но в много тясна ниша - само за програмисти, излиза че в България ако не си програмист условията рязко падат...

Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.