IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-желаните от студентите в България работодатели за 2021 г.?

За първи път проучването Graduate Survey класира Топ 50 в 2 категории – с до и над 250 служители, битката за талантите е почти изцяло в интернет и Facebook

08:16 | 23.06.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@punttim?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Tim Gouw</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/students-work?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Tim Gouw on Unsplash

Малко над 4000 студенти попълниха и тази година въпросник от над 50 въпроса, в който определят „кой е техният мечтан работодател?“, а след това – характеристика по характеристика описват „защо е така“. Става дума за независимото проучване Graduate Survey, което за 5-та поредна година измерва имиджа на работодателите сред студентите у нас по международен лиценз.  

За първи път проучването класира Топ 50 в 2 категории – Компании с персонал до и над 250 служители.  

В Топ 20 на компаниите с най-висок имидж като желан работодател сред студентите в България няма изненади. Наблюденията са, че през последните пет години това са приблизително сходни компании, които имат отношение към работата със студенти, изградили са свои традиции и по правило са в привлекателни и популярни индустрии.  

Така на първо място през 2021 г. като най-желан работодател в проучването Graduate Survey, при фирми с персонал над 250 човека, се нарежда софтуерният гигант SAP Labs България (на 9-та позиция през 2020г.). Второ и трето място остават непроменени. И тази година те са заети от Софарма АД (2) и VMWare Bulgaria (3)

При работодателите с до 250 служители най-високо оценена е Coca-Cola Bulgaria EOOD, брандираща се като Coca-Cola Sofia IT Development Center. Очевидно пандемията е променила леко фокуса на студентите и на следващите две места се класират компании от здравния сектор. Второ място заема представителството в България на Pfizer, а трето – друга фармацевтична компания с бизнес и в агросектора – Bayer

Важно е да се обърне внимание и на целите на проучването. Причината да съществува ежегодното независимо проучване Graduate Survey e събирането на дълбочинна информация, изследваща имиджа на работодателите (емоционални и функционални характеристики), канали на комуникация, чрез които се е формирало мнението на студентите, и други характеристики, помагащи на компаниите чрез обратна връзка да разберат къде имат поле за подобрение. 

Малки Малки

Проучването създава индивидуален профил на всяка компания, включващ предимствата сред конкурентите на пазара на труда, къде изостава, както и кои комуникационни канали може да използва, за да постигне по-висока ефективност при контакта си със студентите. 

По-задълбочен поглед над събраната информация показва, че 34,15% от попълнилите проучването са кандидатствали за стаж при желания работодател. Това говори не само за добро познаване на компанията, но и за предприето действие – една от основните цели, стоящи пред експертите от отделите за човешки ресурси при работата върху работодателската марка. 

Друга добра новина за бизнеса у нас е, че от изкаралите стаж осреднената оценка за удовлетвореност е 84%, а коефициентът, измерващ склонността за препоръка на стаж в компанията, е 8,9 от възможни 10 точки.

Реклами в интернет и Facebook са местата, в които през изминалата доминирана от онлайн комуникации година най-често студентите са създавали впечатление за желания работодател. На следващите три места се нареждат приятели студенти, служители на компанията и семейство и познати (попадащи под общия знаменатал „лични препоръки“). 

Проучването Graduate Survey се провежда ежегодно от ToTheTop Agency с медийното партньорство на Investor.bg. Проучването е независимо, по международен лиценз на Modern ManagementConsultingUK, и цели да скъси дистанцията между работодатели и студенти, предоставяйки разширена индивидуална информация за имиджа на всяка компания, събрала достатъчен брой анкетирани за попадане в статистически представителна извадка. 

Ето и кои са Топ 50 в тазгодишната ежегодна класация за имиджа на работодателите в България според студентите у нас по данните от Graduate Survey 2021 за работодатели с над и под 250 служители:  

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... да завършат започнаха да наддават с предложения за позиция без яко бачкане и стартова заплата 3000 лв---директно от езикова гимназия ??? на 3000 лв. без стаж ??? що ли не ти вервам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
pioner
преди 2 години
До преди 2 - 3 години списъкът беше още по - абсурден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Lucifer
преди 2 години
Търся заплатодател, моля работодателите да не ме безпокоят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Иначе по темата, хората търсят няколко основни неща, останалото е вятър и мъгла: 1. Добро заплащане 2. Добро отношение от висшестоящите 3. Възможност за развитие 4. Относителна сигурност 5. Социални пакети и придобивки 6. Да бъдат чувани и част от нещо, което си заслужава 7. Да могат да идат на зъболекар и до сервиз без да се обясняват и пускат ден отпуска затова 8. Ясни правила, отговорности и задължения, които се спазват. 9. Колеги, с които може да се комуникира и работи приятно 10. Да бъдат оценявани и поощрявани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Много хубаво се редите да критикувате фирмите, знам че на всички това им идва отвътре, какво по-приятно от да се опалкваш, но класацията е за най-желан работодател нали? Не е за най-нежелан и вместо да казвате кой не става в случая е полезно да казвате кой става. Според мен SAP, VMWare са топ работодатели но в много тясна ниша - само за програмисти, излиза че в България ако не си програмист условията рязко падат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За мен в тези списъци има имена, които са по необяснима причина са там, като IBM, Софарма, Нестле, А1, Кауфланд, БНТ, Джъмбо, Тавекс, Крестън Булмар, Кредисимо и тн., без да познавам доста от фирмите съм сигурен, че и още могат да се добавят в този списък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Аз пък какви неща съм чувал за Адастра и Булпрос..., но пак зависи от позицията предполагам и колко им трябваш. Като цяло за студент е по-важно да можеш да ходиш на изпити и упражнения от заплатата. И аз почнах трудно защото не осъзнавах, че *** език за програмиране (като ФоксПро) и среда от "колеги", които виждат много сиво под "капака" може да съсипе и най-желаещия студент :), но после нещата си дойдоха на мястото. Освен изпитите много важна е средата и какъв точно опит добиваш. За заплатата имаше един работодател (София), който се оплакваше че давал 1,2 чисто и му казали че за под 2 няма да му стъпнат в офиса няколко човека...ами като си малка фирма, която никой не знае, за която не се знае дали и колко спазва законите и правата на студентите особено "редовно" трябва да плащаш - няма как :). Беше какво беше преди 20г, сега няма кой да се занимава да ти работи че да те съди после ако не си в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
И предполагам повечето компании от списъците са там заради опит на определена позиция или стаж, който кандидатите искат да имат. Не заради заплати или човешко отношение. И аз съм чувал само лоши неща за HR-a на Кока Кола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Зависи от позицията.Зависи и от възможностите на кандидатите.Например дъщеря ми в Англиската гимназия в Пловдив има изключителна съученичка в паралелка с усилено изучаване на 2-ри чужд език освен англиският. Един от тези работодатели ги проучват и 2 години преди да завършат започнаха да наддават с предложения за позиция без яко бачкане и стартова заплата 3000 лв. А ние едно време колко неща трябваше да докажем преди да ни дадат подобни заплати и условия. Времената твърде бързо се промениха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тия фирми обикалят по университетите... младежите от къде да знаят.. примерно кока кола, там е тоталния мега шиит. Твърдо НЕ препоръчвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още