IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Дачев: До края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за MWh

Икономиката компенсира ниската цена на еленергията за населението, смята бизнесменът и прогнозира декапитализиране на фирмите

10:38 | 21.09.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Архив Bulgaria On Air

Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лева за мегаватчас (MWh), а цялата икономика – 320 лева за MWh. Това каза по Нова ТВ Красимир Дачев, бизнесмен и заместник-председател на Българската търговска промишлена палата.

Той прогнозира, че до края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за мегаватчас, което неминуемо ще доведе до ръст на цените за потребителите. Според него декапитализираните предприятия, които нямат пари за инвестиции, ще почнат временно да спират дейност.

„Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, коментира Дачев.

Той предупреди, че „снежната топка обаче е тръгнала и не може да бъде спряна“ и смята, че ни очаква Виденова зима.

Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на COVID кризата. През четирите летни месеца е имало бум, когато хората са започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

„Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с „Газпром” да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме три пъти по-ниско и газта”, смята Дачев.

Мениджърът потвърди, че има и спекула с въглеродните емисии в Европа.

„Предстои да стане много по-тежко. Ще започнат да спират фирми, това ще увеличи броя на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване", прогнозира Дачев.

„Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето например Планът за възстановяване и устойчивост, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета”, посочи още бизнесменът.

Той упрекна управляващите, че не правят дългосрочни и последователни политика, а от шест месеца се върви само с предизборен популизъм. Дачев прогнозира, че тепърва започва кризата. В същото време държавната администрация е в пълен стрес, тя е свикнала да работи по указания, а политическата криза се отразява пагубно за бизнеса.

Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по популистка плоскост и никой не се занимава със съществените неща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Не е точно от единия в другия джоб, ами от обществения - в няколко частни. Т.е., за да се обогатяват за сметка на цялата страна неколцина, близки до (всяка поредна) власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Работата е там че, в потъваща. Европа, колкото повече камъни на врата и, толкоз по-лесно и се диктува от чичо ти Сам. България, в днешния си вид, не е камък, ами оловен топуз. ЗАТОВА, разни хамерикансЦки.ме.ке.ре.та, натискат натам. И никакъв национален суверенитет не им е мил, и никакъв спасителен пояс не искат да И оставят. Да потъва, като Титаник: С музика и песни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
А, когато ви разправях, как да доведем 1000 MW за отопление при цена под 90 ЛВ за MWh, ме гъбаркахте. Да видим, докога тъй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това е местене от единия джоб в другия. И не решава проблема, че мръсните въглищни тецове трябва да спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 2
Sokratus
преди 2 години
А защо не погледнем от друг ъгъл. В момента България произвежда 6GW, а потребява 4GW. Или изнасяме 2GW. Въпросът е защо не изнасяме тока от ТЕЦ-овете, а за вътрешния пазар остане тока от ВЕЦ и АЕ. Дори да е правно невъзможно, 2/3 свръхпечабите на АЕЦ и ВЕЦ, може да идат за помощи на бизнеса. Така хем нашите ТЕЦ ще излязат на печалба, така и нашите предприятия ще станат по-конкурентни на външния пазар.Просто назначените управители на енергийните ни дружества трябва да мислят и бързо да действат. Ако си изиграем добре картите може да намалим дълговете в енергетиката и да увеличим приходите в износните предприятия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
QUANTUM
преди 2 години
Коментарите ви са пълна боза Всеки чул или прочел нещо и коментира Факт 1. Има бум при суровините. Защо? Защото големите банки обърнаха палачинката и решиха, че е време да надуят суровините- балон са. Две. Защото се напечатаха пари, но чак пък да има 300-400% ръст на цените е неоправдано Верно, има затлачване по веригата заради Ковид. Но суровините като газ, петрол - става въпрос за енергията- се транспортират без проблем. И газ и петрол има колкото си искате. Налетите пари всъщност влошиха състоянието заради факта, ме се дава ликвидност на големите банки. На тях им е през онази работа дали цените са нагоре или надолу, важното е да има печалби. Дълги години суровините бяха извън прожектора и сега ги надуха Да видим кога ще обърнат палачинката и ще почнат да прибират печалбите 2. Печатаните пари са малка част от парите. 90% от парите са кредити. Много ясно, че като се раздават кредити на нулеви лихви, хората дърпат и харчат. Но няма безплатен обяд. Някой трябва да плати сметката. Кой? Това сме ние сегашните, които са на 30-40 год. Ще бъдем ударени най- жестоко. Ще има пенсиониране на 70- ако има. 3.социалните медии и медиите изобщо създават суматоха. фомо ефектът в в действие. Как ще приключи всичко това? Ясно е как. Пукане някъде на балона. Спукване на всички балони, срив и дълги, дълги години на мизерия. Това си е направо по книга. PS валутният борд ни пази от това да нямаме и валутна криза. Не бива да се пипа. Само ако го махнат и на следващия ден ще ни сринат. Не бива и да приемаме еврото, по простата причина, че няма нужда сега да се качваме на потъващ кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
george353
преди 2 години
По принцип си прав и са 500 милиона, но понякога социалния мир е по-важен от екологията. Но пък от друга страна, кой знае, може би е време за социално недоволство? Наякой и друг въоражен конфликт да се поразреди денситито. Само знам, че на тъмно и студено мир и прогрес трудно се постигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ами нищо, да плаща по 180 милиона евро глоба годишно за големите кохонес! А съседна Чехия пита ли как е, че е зарината с въглищен прах и сажди, заради полската мина? Или това не е важно, важното е да се е.е мамата на природата в името на по-ниската цена на нещо си?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 5
george353
преди 2 години
Полша показва среден на Брюксел... и чифт кохонес, това което липсва в БГ: https://***.theguardian.com/world/2021/sep/20/poland-vows-to-keep-coalmine-open-despite-500000-a-day-ecj-fine
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
george353
преди 2 години
Кажи в кой университет си учил да знам да не ходя там. Мой познат взе mortgage (30 г. fixed rate) в щатско преди 2008 на 54 с безобразен английски и статут на "дойдох и забравих да си тръгна". Апликацията беше абсолютен фалшификат, но това се толерираше и дори поощряваше от вскички кредитни институции. Тогава всички грабеха, безработни, банкрутирали, млади, стари, легални, нелегални, а те даваха без да питат. Днес младите са прецакани защото изискванията се затегнаха а заплатите паднаха. Средната възраст на first time buyer в САЩ е 33 а на всички купувачи за 2019 е 47. В UK дори е по-зле, купуват от 34 нагоре. А тенденцията е влошаване на тези показатели: https://***.bloomberg.com/news/articles/2019-11-08/young-homebuyers-vanish-from-u-s-as-median-purchasing-age-jumps
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още