IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС: Парламентът не може да не приеме оставката на Делян Добрев

ГЕРБ да поеме политическа отговорност, призоваха от БСП, пресилени са твърденията за незачитане на конституцията, коментираха управляващите

17:55 | 30.01.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 4 октомври да прекрати предсрочно пълномощията на Делян Добрев като депутат на основание на подадена от него на 3 октомври 2017 г. оставка.

Решението е подписано с особени мнения на съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров. Съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно. Съдиите Гроздан Илиев и Филип Димитров намират искането за недопустимо. На заседанието са присъствали 11 конституционни съдии, съобщава БТА.

Припомняме, че левицата се обърна към Конституционния съд по казуса с подадената, но неприета от мнозинството в парламента оставка на депутата.

От БСП поискаха ръководството на ПГ на ГЕРБ да поеме политическа отговорност, а Делян Добрев и морална като подаде оставка. 

Решението на ПГ на ГЕРБ да не подкрепи оставката е същинското нарушение на основния закон на държавата, огласи пред медиите позицията на левицата Валери Жаблянов. По думите му управляващите са нарушили принципа на свободния мандат, гарантиран от конституцията и затова изходът от тази ситуация е един - поемане на политическа отговорност от ръководството на ПГ и на морална от Добрев чрез подаване на оставка като народен представител.

Изцяло пресилени и спекулативни са твърденията на БСП, че става дума за незачитане на конституционните норми и правилника на Народното събрание, посочиха от ГЕРБ.

Очаквахме с нетърпение решението на КС, казусът е бил винаги сложен при положение, че в Конституцията пише, че НС се произнася с решение т.е. обсъжда оставката, така стана и с настоящия парламент, обясни Данаил Кирилов, председател на правната парламентарна комисия, от името на управляващата партия. Той потвърди, че жестът на Добрев е бил морален и ПГ на ГЕРБ е застанала зад него.

Самият Добрев на свой ред отбеляза, че е оттеглил оставката си, защото е получил широка подкрепа. В същото време припомни, че миналата седмица при дебатите по вота на недоверие към кабинета е задал въпроси към колегата си от левицата Елена Йончева за участие в офшорка, която евентуално има и отношение към източването на КТБ.

"Питам, след като не може да опровергае тези факти, ще си подаде ли тя оставката", завърши Делян Добрев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още