IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КСНС не постигна единна позиция по проблемите

Парламентарно представените партии имат опасения относно актуализацията на бюджета, стана ясно след срещата при президента

18:58 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Президентът Румен Радев свика КСНС. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев свика КСНС. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма компромис и единна позиция след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), стана ясно от изявления на участниците пред журналисти. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че няма да има обща позиция и призова държавния глава да не бави проучвателните мандати за съставяне на правителство, още повече, че три партии имат готовност да сформират редовен кабинет.

Липсата на обща позиция по актуализацията на бюджета изтъкна и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя допълни, че по време на срещата при президента са получили достатъчно информация относно бежанския натиск и ситуацията е тревожна. По време на заседанието са обсъдени мерки за справяне с тази криза, стана ясно още от коментара на Нинова.

"Демократична България" има желанието да подкрепи здравните работници на първа линия, коментира един от лидерите на политическото движение Христо Иванов. Той изрази тревогата си, че страната е на прага на четвърта вълна на коронавируса и са нужни действия.

По отношение на актуализацията на бюджета в "Демократична България" изразяват притесненията си, че се залагат на приходи от авансово плащане по Плана за възстановяване, който обаче още не е внесен в Брюксел.

"Страната има нужда от управление и единственият шанс за това е около третия мандат", коментира още Иванов по повод възможността за съставяне на редовен кабинет в рамките на 46-то Народно събрание. Той обаче призна, че предизборното споразумение между партиите в обединението отхвърля възможността за подкрепа на правителство с мандат на БСП.

Христо Иванов призова "Има такъв народ" (ИТН) да си променят позицията и да участват в преговорите за кабинет, защото иначе "парламентарната аритметика не излиза". Според него формула може да се намери, въпреки ограниченията.

Партиите са в предизборна кампания и се интересуват от ползите, които биха извлекли, а не от проблемите на българските граждани, коментира от своя страна Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). "Цинично е да има събрани близо 2 млрд. лева в приходната част на бюджета и заради липсата на разбирателство, те да не могат да бъдат похарчени и подкрепени хората", допълни тя.

Манолова заяви още, че КСНС приключва без обща позиция, което е жалко. 

За нея третият мандат е последният шанс България да има стабилно правителство и допълни, че без актуализация на бюджета служебното правителство няма да може да реагира на възникващи проблеми, като например растящ брой мигранти, за здравеопазването и т.н., а "най-циничното е, че пари има". Манолова призова партийните лидери да отстъпят от егото си.

По време на заседанието икономическият министър Кирил Петков е представил доклад за очакван ръст на безработица (с 300 хил. безработни), ако не бъдат предвидени мерки за подкрепа на бизнеса при вълната от коронавируса.

По време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) се обсъждаше по същество актуализацията на бюджета - кризата с коронавируса и бежанският натиск остават на заден план, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, напускайки срещата в Президентството преди нейния край.

Той посочи, че според анализите на техните експерти в Бюджет 2021 година пари за пенсии има до края на годината. Това, което му е направило впечатление, е искането за 1,2 млрд. лева за извънредни и непредвидени разходи.

Това е "празен чек" по модела на ГЕРБ и въпросът сега е кой кара новата джипка, заяви Карадайъ. "Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархично-медийно НПО-група начело с Иво Прокопиев", заяви още лидерът на ДПС.

По-рано днес и от БСП се възпротивиха на отпускането на 1,2 млрд. лева за извънредни разходи в актуализацията на бюджета. 

Внесената от Министерския съвет актуализация на бюджета може да бъде разгледана в парламентарната комисия по бюджет и финанси до дни, стана ясно от изявление на председателя на Народното събрание Ива Митева преди началото на КСНС. Тя обясни, че досега парламентарно представените партии са настоявали за отсрочка за сформиране на комисиите в 46-то Народно събрание и това е стопирало процедурата по разглеждане на актуализацията на бюджета за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още