IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК одобри сделката за "ОББ Метлайф"

Новата група, която ще създаде сделката между "ДЗИ-Животозастраховане" и "ОББ Метлайф", ще стане втора на животозастрахователния пазар в България

13:33 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри „ДЗИ-Животозастраховане“ ЕАД да придобие едноличен контрол върху „ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество“ АД, вижда се от решение на Комисията, публикувано на сайта й.

Производството за сделката беше стартирано в края на януари.

Към настоящия момент придобиваното предприятие е под съвместния контрол на „Кей Би Си Груп НВ“ чрез дъщерното му дружество „Обединена българска банка“ АД и „Метлайф Инк“ чрез дъщерното му дружество „МетЛайф ИЮ Холдинг Кампъни Лимитед“, Ирландия, посочва се в документацията на антимонополното ведомство.

Сделката ще бъде осъществена на два етапа. През първия „ДЗИ-Животозастраховане“ ЕАД ще придобие акционерното участие на „МетЛайф ИЮ Холдинг Кампъни Лимитед“ в размер на 40% от капитала на „ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество“ АД, а през втория етап „ДЗИ“ ще придобие акционерното участие на „Обединена българска банка“ АД в размер на 60% от капитала на придобиваното предприятие.

Следва да се отбележи, че вторият етап, доколкото се осъществява между дружества, които принадлежат към една и съща икономическа група – „Кей Би Си Груп НВ“, има характер на вътрешногрупова операция и не подлежи на изрична оценка от страна на Комисията, отбелязва се в доклада.

КЗК заключава също така, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в сделката на пазара на животозастраховане, на който пазар нотифицираната операция ще окаже въздействие.

Съгласно данни на Комисията за финансов надзор (КФН) водеща позиция на пазара на животозастраховане има ЗАД „Алианц България Живот“ АД с дял от 26,3%. Компанията ще запази позициите си и след сделката за „ОББ Метлайф“.

Преди осъществяване на нотифицираната сделка „ДЗИ –Животозастраховане“ ЕАД е на четвърто място с дял от 11,3%, а непосредствено след него с дял от 10,3% се нарежда „ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество“ АД по реализиран премиен приход от животозастраховане в страната. След концентрацията обединената структура обаче ще заеме втора позиция на животозастрахователния пазар с дял от 21,6%.

На трето място остава ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” АД с 20,6%.

При анализ и на отделните видове животозастрахователни продукти, съвкупният пазарен дял на участниците в концентрацията е далеч под ключовата граница от 40% пазарен дял. Единствено по отношение на застраховка „Живот“ и рента данните от 2016 г. поставят обединената структура на първа позиция с 24,15%.

Същевременно по данни към 30.11.2017 г. групата няма да има водеща позиция при нито един от четирите класове застраховки - застраховка „Живот“ и рента; застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд; допълнителна застраховка и застраховка „Заболяване“, отбелязва КЗК в доклада си.

По застраховка „Живот“ и рента ЗК „Уника Живот” АД е водещ застраховател с дял от 20,73%, а участниците в сделката са на второ място с дял от 19,02%. В същото време при застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд, Допълнителна застраховка и застраховка „Заболяване“, водещите застрахователи - ЗАД „Алианц България Живот” АД и ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” АД, са с двойно по-голяма пазарна позиция от тази на обединената група.

Същевременно „Уника“ изразява в официално становище притеснението си от сделката, като смята, че планираната концентрация ще доведе до установяване или засилване на господстващо положение на предприятията от новосъздадената група на пазара на животозастраховане, в т.ч. и по видове предлагани животозастрахователни продукти. Комисията отхвърля тези опасения, тъй като поведението на новото обединено предприятие няма да е независимо от конкурентите му и клиентите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още