IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите са готови за диалог по казуса с фалшивите болнични

В България работникът получава едни пари, а се осигурява на други, коментират от БЛС

10:10 | 04.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лекарите са готови на диалог по казуса с фалшивите болнични, който коментира вчера премиерът Бойко Борисов. По думите на министър-председателя има сериозен ръст на болничните листове тази година – с 1,5 млн. повече от 2018 г.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов обясни в ефира на bTV, че не лекарите са „виновни“ за създалата се ситуация.

„Ако има проблем, той трябва да се докаже”, коментира Брънзалов, като добави, че за увеличаването на болничните листове има както субективни, така и напълно обективни причини. По думите му фалшивите болнични трябва да бъдат следени и от самия бизнес, а се оказва, че такава статистика работодателите не водят.

„Издаването на болничен лист, който не кореспондира със здравословното състояние на даден пациент, е издаване на финансов документ с невярно съдържание. При това положение съответният колега попада под ударите на закона и искам да заявя, че нито БЛС, нито Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България ще застанат зад такъв колега и биха протектирали такъв тип действия. При един диалог би следвало да се намери решение по въпроса”, каза още Брънзалов. 

Той посочи сэщо, че много трудно се доказва дали конкретния документ е с невярно съдържание, тъй като издаването на болничния лист и поставянето на диагноза от лекар е една субективна експертиза. "Извинявайте, ама в България работникът получава едни пари, а се осигурява на други. Наклепахте лекарското съсловие, защото не работи бизнесът в България.", коментира още зам.-председателят на БЛС.

„Болничният лист се издава въз основа на текущото здравословно състояние. Трудно доказуемо е. Съгласен съм с премиера Борисов, че проблем има и трябва да намерим решение. С учудване наблюдаваме как в празнични дни, когато има официални празници и има увеличаване на болничните листове с 20 – 30%”, каза от своя страна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), кйто също бе гост в студиото.

Около 3,5 млн. е очакваният брой на болничните листове за цялата 2019 г., съобщиха вчера от Националния осигурителен институт (НОИ). За първите шест месеца на годината са издадени 1,7 млн. болнични листа - съизмеримо с броя на болничните за цялата 2007 г., когато са били около 1,9 млн. Общият размер на начислените парични обезщетения, изплатени от ДОО на база болничен лист за 2018 г., е 557 млн. лв. От статистиката на сайта на НОИ се вижда, че миналата година са платени 2,747 млн. обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, поради нетрудови злополуки и поради гледане на болен член на семейството и карантина. Това обаче са само болничните от четвъртия ден нататък, които се плащат от института. Според публикация на в. Сега данни за броя на обезщетенията за първите три дни, плащани от работодателите, не се публикуват официално . По прогнози на Фискалния съвет се очаква те да бъдат около 200 млн. лв. за 2019 г.

Фирмите открай време алармират, че особено в летните месеци е масово явление работници да излизат в отпуск по болест, за да ходят на почивка или да се хванат на временна втора работа. Най-много оплаквания идват от фирми в близост до границата с Гърция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още