Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лиляна Павлова: Всички на Балканите няма нужда да обясняваме колко сме велики

Европа осъзнава, че без Балканите проектът за ЕС няма да е завършен, заяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС

Лиляна Павлова: Всички на Балканите няма нужда да обясняваме колко сме велики

Снимка: БТА

Всички на Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики. Това обяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в ефира на bTV по повод вчерашната среща на върха на лидерите от Западните Балкани в София.

„За мен тази среща е знакова, защото от много години, особено в съвременната ни история, такава не е имало - лидерите, държавните глави от Западните Балкани първо да са заедно на една маса. Срещата отправя много важен сигнал за това, че може би на Балканите осъзнахме всички, че няма нужда да обясняваме колко сме велики и да спорим. Напротив, трябва да обединим усилията си, за да вървим напред. Време е да излезем от усещането, че Балканите са нещо негативно и несигурно, нестабилно, че там се водят битки, войни и има барутен погреб. За мен беше важна обратната връзка“, каза Павлова.

По думите ѝ всеки от лидерите е демонстрирал съгласие, че страните от региона са готови и са заедно на една маса, въпреки различията и противоречията понякога, да се обединят и да имаме стабилен регион на Балканите.

„Бяхме коректни към тях и премиерът Бойко Борисов също – ние не можем да направим чудеса. Не сме със заявката, че от нас зависи всичко“, коментира Павлова.

„Трябва да спрем да сме „велики“! Да спрем да казваме „Велика България“, „Велика Македония“, и да вървим напред“.

Това е казал снощи на официалната вечеря след лидерската среща за Западните Балкани премиерът Бойко Борисов, а думите му цитира министърът на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Още по темата

„Европа осъзнава, че без Балканите проектът за ЕС няма да е завършен. Все още нямаме директна въздушна връзка между столиците на Балканите. Вчера обсъждахме жп линиите, Коридор 8 и 10, пътната инфраструктура и магистралите“, допълни Павлова.

Тя е категорична, че страната ни е напълно готова за председателството още от 1 декември. „Приключиха ремонтните дейности, останаха довършителни тестове на техниката с вече одобрена програма и приоритети. Вчера беше една генерална репетиция. Мисля, че беше много добре“, допълни тя.

Министърът обясни още, че районът на НДК се налага да бъде отцепван от съображение за сигурност винаги когато има срещи. По време на председателството ще има дни, в които районът около НДК ще бъде с малко по-затруднено преминаване. Там е монтирана специализирана апаратура, подчерта Павлова.

„Предстартовата треска приключи, защото първите срещи бяха проведени на 1 декември като част от председателството. На 1 януари с традиционния концерт в НДК ще го открием като културна програма с министъра на културата. На 11 януари в Народния театър ще бъде официалното откриване. На 12 януари започваме с първите пленарни срещи и оттам влизаме в поредицата срещи на високо ниво. Все повече стават наболелите теми, започвайки с Brexit. Стартираме и тежкия дебат за многогодишната финансова рамка", посочи тя.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото