IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия

За евентуално обединени може да се говори най-рано след 17 април

10:09 | 03.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Курсът на СДС трябва да е към тази линия, която се покрива от „Национално движение за спасение на България“ (НФСБ) и патриотите. Това каза лидерът на СДС Божирдар Лукарски в ефира на bTV.

Той направи изричното уточнение, че за евентуално обединени може да се говори най-рано след 17 април, когато този разговор ще се води на партийно ниво по време на националния съвет на партията.

По думите на Лукарски идеята му е подкрепена от по-големите регионални организации на СДС.

„Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия, а с НФСБ имаме много допирни точки“, каза още Лукарски. В момента двете партии си поделят мястото в емблематичната сграда на „Раковски” 134.

„На последния изпълнителен съвет на партията посочих, че допирни точки са отношението ни към Истанбулската конвенция, позициите ни спрямо руския патриарх, доста са нещата”, допълни още лидерът на СДС. 

По думите му на съвета на партията трябва да се реши дали ще има движение към консервативно патриотични организации или към дясно либерални организации, каквито са „Да, България” и ДСБ, коментира Лукарски.

Според него ДСБ също са консервативна партия, но в алианс с „Да, България” придобиват „ясно изразен либерален уклон – нещо, което СДС не може да поддържа”.

„СДС винаги е била носител на синята идея. СДС от десните партии е най-добре подкрепяна и сме с най-добрите структури, така че тази коалиция, както искат да я кръщават, но „лилава коалиция” ще е по-точно”, коментира още обединението на другите две партии Лукарски.

На въпрос кой ще води коалицията между НФСБ и СДС Лукарски каза, че е много рано. „С Валери Симеонов имаме много добър личен контакт, но тези теми не сме ги обсъждали”, коментира Лукарски. Той добави, че евроизборите са добър хоризонт, към който да се стреми една бъдеща коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още