IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Има нужда от пълна реформа на системата и подобряване на социалната инфраструктура, а не на лъжливо увеличаване на размера на обезщетенията

09:10 | 25.10.12 г. 81
Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Прави впечатление, че дебатът за размера на обезщетенията за раждане и отглеждане на дете до 2-годишна възраст се насочва към темата колко “лесно” е да си майка в България, вместо към необходимите реформи в системата, така че парите да се насочват по-ефективно.

А нужда от реформи има. Всички сме свидетели на това как майчинството, детските надбавки и социалните помощи може да се експлоатират като вид бизнес и източник на постоянни доходи. Това допълнително източва осигурителната система, която и без това отдавна е изпаднала във финансов колапс.

Основният аргумент, с който се иска увеличение на майчинството, е че то е под възприетата от държавата линия на бедност и не стига за отглеждането на деца. Донякъде той е състоятелен, защото обезщетението замества в известна степен изгубения доход на единия родител, който си остава вкъщи, за да се грижи за детето. Същевременно единственият мотив на правителството да държи този доход в размер на 240 лева е липсата на средства за увеличаването му.

Наскоро от Института за пазарна икономика (ИПИ) обаче изчислиха, че родителите всъщност внасят около четири пъти по-малко в осигурителната система, отколкото получават за отглеждането на две деца до 2-годишната им възраст. Увеличаването на майчинството само би увеличило дупката в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), което означава допълнително натоварване за данъкоплатеца.

Исканията за повече пари (и привилегии) явно нямат икономическа обосновка. По-аргументирано обаче би било майките да поискат по-справедливо разпределение на ограничените средства за майчинство и нормална “социална инфраструктура” за отглеждане на децата, така че не само да имат стимул, но и физическа възможност по-бързо да се върнат на работа.

Държавата (в лицето на съвкупната общност от българските данъкоплатци) не е длъжна да отглежда години наред децата на някого, на когото не му се работи. Държавата (в лицето на институциите от законодателната и изпълнителната власт) обаче може да създаде по-благоприятни условия за младите родители, като изпълнява политики за подобряване на бизнес средата, откъдето ще дойде повишението на доходите им, и да стимулира по-бързото връщане на майките на пазара на труда без да ги кара да избират между децата и работата.

Същите тези институции е редно да поработят за намаляването (даже – елиминирането) на проблемите, с които родителите се сблъскват от люлката до навършването на пълнолетието на детето, че и след това.

Система на изкривена “щедрост”

Въпреки че размерът на майчинството е меко казано смешен, жалък и нелеп, системата в момента всъщност насърчава жените да си стоят вкъщи и да получават своеобразна заплата за това. Оттук изниква логичният въпрос – колко трябва да взимаш, щом не произвеждаш нищо?

За никого не е тайна, че всяка бъдеща майка може да се снабди с болничен лист и практически да не работи по времето на цялата си бременност без да има реален здравословен проблем или заплаха за нейното здраве или живота и здравето на детето й.

Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

73
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Ах, да - забравих - в тая държава ако не си съгласен да работиш докато издъхнеш, за да може мръсния *** да лежи цял живот на твой гръб, значи си расист.Ако бяхме правова държава, самите управляващи щяха да бъдат свалени и съдени за расова дискриминация и апартейд... ама не сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 0
asesina06
преди 11 години
Не разбирам атаките към авторката, нямала деца, била специалист в друга тематика...Според мен се изразява напълно компетентно и е права, трябва да се промени микроклимата на фирмите и да има повече детски градини, така ще има и повече работни места а и повече приходи в икономиката.Аз съм майка, имам си едно детенце, чакам второ, При първото се върнах на работа след 2 месеца майчинство тъй като работата ми е отговорна, а и не можех да си позволя да я загубя.Плащах да ми гледат детето, нямам баба или дядо наблизо, винаги може да се намерят отговорни хора особено в тази криза, така че европейските суми които посочват някои коментаторки тук са доста завишени. С кърмата продължих и си я кърмих до 1 година, помпата използвах всяка сутрин, замразявах във фризера на излишъка и така всеки ден.Така че става и децата растат. Въпрос на желание и на заплата. Затова и аз предлагам, по високи заплати, повече детски градини, социална политика във фирмата и по малко месеца майчинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Пак питам - къде са парите на тия 2 милиона пенсионери дето 40 години са се осигурявали? 40 години осигуровки и сега няма достатъчно пари дори за мизерните им пенсии, та трябва половината пари да идват от данъци. Системата е супер. Обясни ми ти като я разбираш защо е така?...............................И хиляда пъти да питаш истинския отговор е един. Отговор на тоя въпрос ще търсиш от всеки комунист/социалист, или техен върл привърженик тук във форума. Те знаят по-добре какво направиха с натрупания пенсионен фонд от царска България, и защо не направиха такъв по комунистическо време. Да и през комунизма се правеха осигурителни вноски/мисля, че беше 35% от заплатата/ но какво правеха "другарите" с тях попитаи тях, а не мен и такива като мен. Отговор не ти дадох, но поне те насочих къде да питаш ако наистина искаш отговор на питането си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
И аз мога да ти отговоря по същия начин - ти нищо не разбираш от тази материя за това ти не се изказвай.Какво има да се разбира - събираме един пари от всички работещи, "инвестираме ги", те се изпаряват, остатъците раздаваме по равно до където стигнат. Като не стигнат започваме да взимаме допълнително от работещите.Пак питам - къде са парите на тия 2 милиона пенсионери дето 40 години са се осигурявали? 40 години осигуровки и сега няма достатъчно пари дори за мизерните им пенсии, та трябва половината пари да идват от данъци. Системата е супер. Обясни ми ти като я разбираш защо е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
ktz
преди 11 години
Явно авторката покрива друг ресор и се изказва "компетентно", защото гледам е специалист по недвижимите имоти - поне това е посочено в сайта ви! Наемете си хора, може би имате колежки по майчинство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 0 rate down comment 0
ktz
преди 11 години
Мога да дам и примери с наложени практики в компаниите - когато една майка се връща на работа на нея не се гледа с добри очи - очаква се детето и да боледува и тя да отсъства, предлага и се по-ниско заплащане, защото "закрили" нейната позиция или я назначават на изпитателен срок.....Нека си говорим за реалните проблеми!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 0
ktz
преди 11 години
Тази статия е писана от човек, който няма деца и никога не се е сблъсквал с истинските проблеми. Наясно ли сте, че дори и да иска да се върне една млада майка на работа след 3-тия месец, ще трябва да плаща на бавачка (понеже държавните детски ясли са абсолютно недостъпни, чака се поне година) около 800 лева за 9 часов работен ден?? Заплащането им върви в момента около 4-5 лева на час, частните ясли са също около тази сума. Може ли всяка жена да си позволи този лукс според вас? Другият въпрос с болничните - несъмнено има и жени с фиктивни болнични, но все пак има и много такива, за които лекарите преценяват риска и решават да се презастраховат..Можете ли да осъдите това? Знаете ли, че за една бременна жена има риск във всеки един момент и ситуация? Колко пъти ражда една работеща жена (не говоря за малцинствата), че това да събори осигурителната система в една държава с нейния болничен. Господа, направо сте нелепи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Некакви логики ми нагласяваш според нуждите си!!!! Най-голямата логика е, че ти трябва да бъдеш обвинен в подклаждане на етническа омраза и расизъм може би....ако бехме обаче правова държава!!!Тъй като не сме .....аре нема нужда ...да нема нужда....Игра на думи с последното ти изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Сократов - и студентите знаят, че солидарната система работи само когато всяко ново поколение е по-многобройно от предното - а това е чисто физически невъзможно.Знаем и други проблеми, че пенсии или "пенсии" получават и лица, които са бачкали до 45-46 години без никога да се осигуряват или такива, които дори никога не са работили, а цял живот живеят на социални помощи... и накрая (тъй като тия две групи, макар никога нищо не дали, са с вечни привилегии), възрастните хора, които цял живот са работили и пълнили бюджетът гладуват со 150 лева пенсийки.Е, как някой ще ме накара да бъда солидарен днес, като знам, че от тая солидарна система няма да получа нищо утре? С кого да съм солидарен - с Гошо Ушев или с Хъхрю ***, дето само искат, без някога да са дали и стотинка? Аре, няма нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Тая система се нарича - куче влачи, диря няма ...От къде на къде сегашните работещи плащат пенсиите на сегашните пенсионери? Къде са парите на сегашните пенсионери? Ако за били затрити, както всички знаем, че стана, не е ли редно те да си понесат последствията, вместо да прехвърляме проблема на младите? Какво правим, когато пенсионерите са повече от работещите? ...........................................Нищо не разбираш от тая материя...по-добре не се изказвай по нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още