IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Има нужда от пълна реформа на системата и подобряване на социалната инфраструктура, а не на лъжливо увеличаване на размера на обезщетенията

09:10 | 25.10.12 г. 81
Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Прави впечатление, че дебатът за размера на обезщетенията за раждане и отглеждане на дете до 2-годишна възраст се насочва към темата колко “лесно” е да си майка в България, вместо към необходимите реформи в системата, така че парите да се насочват по-ефективно.

А нужда от реформи има. Всички сме свидетели на това как майчинството, детските надбавки и социалните помощи може да се експлоатират като вид бизнес и източник на постоянни доходи. Това допълнително източва осигурителната система, която и без това отдавна е изпаднала във финансов колапс.

Основният аргумент, с който се иска увеличение на майчинството, е че то е под възприетата от държавата линия на бедност и не стига за отглеждането на деца. Донякъде той е състоятелен, защото обезщетението замества в известна степен изгубения доход на единия родител, който си остава вкъщи, за да се грижи за детето. Същевременно единственият мотив на правителството да държи този доход в размер на 240 лева е липсата на средства за увеличаването му.

Наскоро от Института за пазарна икономика (ИПИ) обаче изчислиха, че родителите всъщност внасят около четири пъти по-малко в осигурителната система, отколкото получават за отглеждането на две деца до 2-годишната им възраст. Увеличаването на майчинството само би увеличило дупката в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), което означава допълнително натоварване за данъкоплатеца.

Исканията за повече пари (и привилегии) явно нямат икономическа обосновка. По-аргументирано обаче би било майките да поискат по-справедливо разпределение на ограничените средства за майчинство и нормална “социална инфраструктура” за отглеждане на децата, така че не само да имат стимул, но и физическа възможност по-бързо да се върнат на работа.

Държавата (в лицето на съвкупната общност от българските данъкоплатци) не е длъжна да отглежда години наред децата на някого, на когото не му се работи. Държавата (в лицето на институциите от законодателната и изпълнителната власт) обаче може да създаде по-благоприятни условия за младите родители, като изпълнява политики за подобряване на бизнес средата, откъдето ще дойде повишението на доходите им, и да стимулира по-бързото връщане на майките на пазара на труда без да ги кара да избират между децата и работата.

Същите тези институции е редно да поработят за намаляването (даже – елиминирането) на проблемите, с които родителите се сблъскват от люлката до навършването на пълнолетието на детето, че и след това.

Система на изкривена “щедрост”

Въпреки че размерът на майчинството е меко казано смешен, жалък и нелеп, системата в момента всъщност насърчава жените да си стоят вкъщи и да получават своеобразна заплата за това. Оттук изниква логичният въпрос – колко трябва да взимаш, щом не произвеждаш нищо?

За никого не е тайна, че всяка бъдеща майка може да се снабди с болничен лист и практически да не работи по времето на цялата си бременност без да има реален здравословен проблем или заплаха за нейното здраве или живота и здравето на детето й.

Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Тая система се нарича - куче влачи, диря няма ...От къде на къде сегашните работещи плащат пенсиите на сегашните пенсионери? Къде са парите на сегашните пенсионери? Ако за били затрити, както всички знаем, че стана, не е ли редно те да си понесат последствията, вместо да прехвърляме проблема на младите? Какво правим, когато пенсионерите са повече от работещите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 1
cokrat1
преди 11 години
Иво сегашните пенсионери пък са хранели пенсионерите когато те са били млади...и така всички млади хранят някога пенсионери, след това те пък стават пенсионери и т.н.......това се нарича обществена солидарност...обществен договор. Ако не приемаш тия правила имаш БИГ ПРОБЛЕМ момче!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Напоследък много взе да се "залита" по темите за социална сигурност. Някои въпроси като тоя /"Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?"/ са направо смешно глупави !!! Въпроса малко приличана следния: Трябва ли ОВЧАРЯ да заделя ресурс за размножаване на СТАДОТО, или да разчита на пазара при попълване на бройката! :D Ами като се стопи стадото, кого ще СТРИЖЕ!? Едва ли, ще може да предложи по голяма сума за ОВЦА на международните търгове, от северноамериканския или западноевропейския овчар които разбира се ще оберат първокачествените ОВЦЕ! Та нашите ОВЧАРИ дори виетнамски ОВЦЕ нямат пари да закупят!:D:D.. Техен си проблем, но да внимават какво си пожелават, че да не си скубят косите после децата им вместо да стрижат поколението на крепостните на родителите си!:D.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 2 rate down comment 1
predater
преди 11 години
един, два милиона кадърни, можещи, интелигентни, предприемачески настроени българи живеят и работят извън България. Всеки месец напускат по 20000. Всички те създават семейства там извън България, плащат данъци, развиват се, техните деца започват да работят, да плащат данъци и т.н. Държава която работи за малцинствата за сметка на мнозинството с цел да бъде запазено статуквото и едни и същи хора да я управляват огън да я гори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 0 rate down comment 2
predater
преди 11 години
Абсолютно бездарна статия.Авторката иска социална инфраструктура и възможности за малкия и среден бизнес - ами има я във всяко малко населено място и е готова за "всеки" със предприемачески дух(свободни места в детските градини, куп програми за развитие на селските региони, субсидии за селското стопанство, паркове от господа създадени и т.н.).Абе глупости.Едно само знам - няма ли деца, няма и нас да ни има. Пък всеки сам си решава.САЩ изобщо не са пример за социална политика. Благодарение на тяхната политика все повече се превръщат в черна държава - в държава на мексиканците и ***. А за Европа ОК, ама няма проблем нека да е като в Германия 8 седмици майчинство, но с 4000 евро заплата. Тогава ще си наема една "бъ;гарка" с немска филология да ми ги гледа за 700 евро, и ще си ходя на работа.Не знам дали усещате колко са жалки нашите коментари. Коментираме платените словоизлияния на една меркантилна прокламодраскачка, а не забелязваме, че ...........................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
За съжаление на всички във форума колкото са по-големи детските толкова по-малко деца се раждат. Не знам в България дали са много или малко парите но знам че в Судан въобще не се дават и семеиствата имат средно по осем деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Между другото горното се отнася с еднаква сила както за ромите, така и за държавните чиновници, само дето вторите се заблуждават, че вършат работа, нещо полезно, а реално повече пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен с теб - държавата стимулира ромите да раждат деца и да не работят (поне не легално). За това - никакви стимули за никой, особенно за тях. В тоя свят никой не се станал да работи, защото много му се е искало - обстоятелствата са го накарали. Като крепим мързели им правим лоша услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 0
ivo23@abv.bg
преди 11 години
Децата трябва също да се хранят, въпреки че не гласуват. Надявам се някой ден "умните глави в нашата РОДИНА" да се сетят, че ние работещите храним пенсионерите, и че има жизнен минимум за издръжка на член от домакинството. 30 лв. и 240 лв. ? С този темп според мен няма да има кой да храни пенсионерите, респективно, кой да гласува на избори и т.н. Замислете се!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
хехе ти сериозно ли? ами айде всички да се захванем да правим деца тогава. работата е хубава, и е свързана най-вече с удоволствие. защо се блъскам толкоз време аз да произвеждам други работи, като е можело да произвеждам деца....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още