IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов попари искането за повишаване на парите за майчинство

На този етап парите за отглеждане на дете няма да се вдигат, защото това е свързано с преразглеждане на осигурителната вноска, каза социалният министър

14:50 | 23.10.12 г. 1
Тотю Младенов попари искането за повишаване на парите за майчинство

Настоящият размер на осигурителната вноска за общо заболяване и майчинство  осигурява средства само за първите 410 дни платено майчинство и еднократните помощи при раждане. Това заяви социалният министър Тотю Младенов, като изтъкна, че на този етап няма възможност за увеличаване на майчинството през втората година от отглеждането на детето, предаде БНР.

Вчера майки от цялата страна излязоха на протест с искане за увеличаване детските надбавки от 35 лв. на 50 лв. и на майчинството през втората година от отглеждането на детето, което да бъде обвързано с минималната работна заплата. В момента то е 240 лева на месец. 

Министърът припомни, че в момента работници и работодатели плащат осигурителна вноска в общ размер от 3,5% от осигурителния доход за риска „Общо заболяване и майчинство". Той посочи, че въпросът за повишаване на осигурителната вноска е сложен и е необходима дискусия с работодатели и синдикати в Тристранния съвет.

“На този етап икономиката е на такова ниво, че не можем да осигурим повече средства. Годишно даваме общо над 500 милиона лева за изплащането на детски надбавки“, посочи социалният министър. „Общо взето това са парите, които са за тези 410 дни, в които се плаща майчинството, от които 45 дни преди раждане и еднократните помощи за майките с деца от една до две години", допълни министърът.

„На този етап няма възможност да се увеличат детските надбавки над сегашния им размер от 35 лева“, коментира още Тотю Младенов и подчерта, че над половината от бюджета на министерството се разпределя за тези надбавки и те се получават от над 80 на сто от децата у нас.

Тотю Младенов обаче съобщи, че ресорното ведомство вече работи с финансовото министерство за въвеждане на семейно подоходно облагане, което предвиждат система за данъчни облекчения за родители.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
после що нацията загивала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още