Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Малките и средни фирми ще могат да се възползват от нова програма за 2,5 млрд. лв.

Вече има договори с 5 банки, а гаранциите ще бъдат предоставяни от Фонда на фондовете

Малките и средни фирми ще могат да се възползват от нова програма за 2,5 млрд. лв.

Снимка: Bloomberg

От днес започва да действа програмата "Възстановяване" в подкрепа на малките и средни предприятия. Помощта ще се осъществява чрез гаранции от Фонда на фондовете. Това обявиха на брифинг служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев.

Вече има договори с 5 банки. „Това означава, че от днес, а при някои случаи - до седмица, малките и средни бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване. Кредитите са със срок до 7 години, като за първите 12 месеца има възможност за гратисен период“, обясни Петков.

Максималният размер на кредита може да е 3 милиона лева за индивидуален кредит или до 70% от приходите на фирмата за 2019 г. или 2020 г., добави Асен Василев. 

Още по темата

От обясненията на двамата министри стана ясно, че лихвите по кредитите няма да бъдат преференциални, а пазарни.

Според данни на БНБ през април средният лихвен процент по кредитите на фирмите до 1 млн. евро, договорени в левове, се увеличава с 0,11 пр. п. до 3,28%, а по тези над 1 млн. евро – с 0,20 пр. п. до 2,23%.  Средната лихва по заемите до 1 млн. евро, договорени в евро, се повишава с 0,38 пр. п. до 2,83%, а по кредитите над 1 млн. евро – с 0,92 пр. п. до 3,06%.

„Цялата полза от гаранцията е, че няма обезпечение“, обясни финансовият министър. Според Асен Василев чрез програмата се мобилизира 2,5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса. От своя страна Кирил Петков увери, че всички малки и средни бизнеси ще могат да се възползват от програмата.

Целта на новата мярка е фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на кризата, да вземат кредити или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват. Тук идва ролята на Фонда на фондовете, който ще поеме обезпечение за 80% от експозицията на фирмата. Останалите 20% ще бъдат поети като рискова експозиция от страна на банката. Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК, обясни, че кредитните институции ще процедират стандартно, като ще правят рейтингов анализ на клиентите и ще се подхожда индивидуално.

Финансовият министър уточни още, че разликата между програма „Възстановяване“ и останалите фондови продукти е, че този не изисква обезпечение, иска се само собственикът на дадена фирма „да влезе като съдлъжник,  със задължение да изплаща заема“.

От брифинга стана ясно, че новата програма не се нуждае от нотификация от ЕК, тъй като още през април миналата година ЕК прие възможността заради пандемията да бъдат подготвени мерки на държавна помощ, които не подлежат на одобрение от Брюксел.

Относно най-големите кредитополучатели от ББР икономическият министър обяви, че една от 8-те компании е обявила, че ще изплати 40 милиона лева от собствения си дълг. Той изрази надежда, че тези пари ще отидат в поне 40 компании, „даже 400”.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Министерството на финансите (МФ) пренебрегва, че Република България ползва левове с неограничени щети.Ако не е злокобната парична процедура, Република България нямаше да има сегашни дългове.При запазване на пагубната парична политика, колкото по-пълно се изпълни програмата на МФ Възстановяване, толкова повече са възникналите щети.Обществеността е мълчалива за държавната слабост и същата се запазва. Защо МФ е съгласно със съдбовна парична грешка?За устойчиво развитие на Република България е необходима употреба на левове с жизнено важна защита срещу щети.

Още от Икономика и политика
"Галъп": Победа за ГЕРБ-СДС, ако изборите бяха днес