IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медици настояват за промяна на стандартите за отдалечени болници

Не е справедливо изискванията по клинични пътеки да са еднакви за общинските болници и за тези в големите градове в страната, смятат от болницата в Белоградчик

09:43 | 08.01.18 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За промени в медицинските стандарти за болници в труднодостъпни и отдалечени от областните центрове райони настояват от болницата в Белоградчик, съобщава БНТ.

Медиците искат общински болници като тази в града да могат да работят с по-малко лекари, за да намалят и разходите. Преди месец целият персонал беше готов да напусне, защото болницата дължи пари за заплати за година и половина. Все още се очаква общината да получи кредит, с който да покрие и част от задълженията към медицинския персонал.

Според медиците не е справедливо изискванията по клинични пътеки да са еднакви за общинските болници и за тези в големите градове в страната.

Ако не се променят стандартите, болници като тази в Белоградчик са обречени, казва Борис Николов, кмет на община Белоградчик. 

„Обричаме буквално на геноцид това население, ако не бъдат спасени такива болници. Не само за белоградчишката става дума. Става дума за всички болници, които са в такива райони - отдалечени, планински, полупланински райони, труднодостъпни райони", посочи той. 

Налага се болници да поддържат по-голям щат, отколкото им е нужен.

„Поради изискването на стандартите за покриването на пътеките в нашите болници фигурират десетки фалшиви документи и дипломи, за да се покрива пътеката. На практика тези лекари не са на работа. Те си дават дипломата и идват в края на месеца за заплата. Голяма част от тях не знаят и къде са болниците”, обясни кметът.

Ако болницата в Белоградчик бъде затворена, хората от няколко общини ще трябва да пътуват повече от 50 километра до Видин или Монтана.

От болницата предлагат сливане на отделения и по-малък брой на леглата, за да намалят разходите.

По данни на Националното сдружение на болниците поне 12 общински болници са пред фалит заради натрупали дългове. Сред тях са лечебните заведения в Омуртаг, Тутракан, Белоградчик, Димитровград, Гоце Делчев.

Министерството на здравеопазването (МЗ) планира индивидуален подход за всяка общинска болницакато след анализ ще предложи мерки за оздравяването и преструктурирането им.  Стана ясно, че задълженията на общинските болници в момента са 100 млн. лв. Просрочените дългове са 46 млн. лева, като основно се дължат средства за лекарства и консумативи и по-малко за персонал, показват данни на Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mohave
преди 6 години
Не може на университетска болница извършваща купища изследвания и дейности да и се заплаща колкото на болен в общинска болница . Цената в общинските болници е 2 пъти по-ниска .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още