IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И болницата в Белоградчик е пред затваряне заради дългове

Задълженията на лечебното заведение са на стойност около 800 хил. лв.

17:25 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Болницата в Белоградчик е пред затваряне заради недостиг на финансиране, съобщава bTV.

Задълженията на лечебното заведение са на обща стойност около 800 хил. лв. Общо 500 хил. лева се дължат на доставчици, а 300 хил. лева - на персонала.

Болницата е единствената за четири общини и е добре оборудвана. Според управителя на клиниката Лилия Трифонова лечебното заведение работи само на аванс, като се издържа единствено от преминалите болни по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По думите й напускащите работници и служители завеждат дела срещу болницата и по този начин се запорират сметките й, което създава допълнителни проблеми. 

От няколко дни лечебното заведение приема само спешни случаи. Регионът е със застаряващо и бедно население и алтернативата за пътуване до Видин и Монтана не е приемлива.

Медицинските работници не са получавали заплати от август миналата година и вече обмислят колективна оставка. След среща на персонала с ресорните институции и местната власт медиците засега да остават.

Като собственик на капитала на дружеството местната община тегли кредит от 150 хил. лв., като с него ще се разплатят половината от задълженията към персонала. Останалите 50% ще се издължат с друг кредит в началото на следващата година.

Това е поредната болница, която има вероятност да затвори врати заради дългове. Преди месеци станаха известни казусите с държавните клиники в Ловеч, във Враца и Поморие.

Предишното ръководство на здравното министерство тогава обясни, че държавата няма право да извади пари и да ги даде на болниците, защото Европейската комисия ще ни санкционира за нерегламентирана държавна помощ, тъй като болниците са търговски дружества.

Беше предложено общините да гарантират банкови кредити за болници пред фалит, за да могат клиниките да си поемат въздух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още