IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Скоро в България ще започнат да се въвеждат правилата на Шенген*

На първо място тези правила ще влязат в сила по летищата, заяви германският канцлер в София

16:27 | 20.01.18 г.
<p>
	Ангела Меркел е на работно посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Ангела Меркел е на работно посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В най-скоро време постепенно и поетапно в България ще започнат да се въвеждат правилата на шенгенското пространство. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на общата си пресконференция с премиера Бойко Борисов в София.

По думите й на първо място тези правила ще влязат в сила по летищата. Въпреки изразеното мнение, че това ще стане скоро, канцлерът отказа да се ангажира с конкретна дата. Меркел заяви още, че вижда какви усилия полага България и подкрепя нейното влизане в Шенген.

Канцлерът допълни също, че от дълго време се дискутира въпросът за влизането на страната в безвизовото пространство.

От своя страна българският премиер заяви, че по въздух и вода България няма проблем да стане член на Шенген още сега.

По време на пресконференцията беше засегнат и въпросът за влизането на страната ни в еврозоната. В тази връзка Бойко Борисов заяви, че България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС „с най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, златен резерв в Централната банка, ръст на икономиката от 4%, 6% безработица, нулева инфлация“ и повишаване на доходите от 10%-12% по данни на Евростат.

„България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път към чакалнята е отворен“, каза Борисов, който допълни, че страната ни „си е написала домашното“ и решението е в ръцете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път към чакалнята е отворен.

Двамата с канцлера са обсъдили и въпроса за снабдяването с газ. Меркел заяви, че приветства идеята на страната да се изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в ЕС. „България има стратегическо положение по отношение на този проект и затова ние го подкрепяме“, посочи тя.  

Във връзка с членството на страните от Западните Балкани в ЕС Ангела Меркел заяви, че Германия вижда перспектива за тяхното присъединяване към европейското семейство. 

По думите й за Берлин е важно то да стане на основата на изпълнение на критерии, като съответните държави трябва да покажат резултати, отговарящи на условията за членство.

Двамата засегнаха и общата политика на ЕС спрямо Китай. Борисов каза, че по време на нашето председателство ще се работи за отваряне на пазарите на Китай за стоки от ЕС, посочва БТА.

Ангела Меркел днес по обяд пристигна на работно посещение в България. Визитата ѝ е по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили още приоритетите на българското европредседателство и актуалните европейски въпроси.

* Новината е допълнена към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още