Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Н. Василев: Липсата на реформи спъва икономическото развитие на България

Международният ни имидж е доста лош, а не беше така в началото на предишното десетилетие, каза бившият министър на икономиката

Н. Василев: Липсата на реформи спъва икономическото развитие на България

Снимка: Pixabay

Със сегашния темп на икономически растеж България няма да види скоро приближаване към средно европейското ниво на икономиката. Трябва ни много по-сериозен ръст - поне нещо като това, което правят Румъния, Полша, Прибалтика, през последните години. Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев по БНР.

Липсват ни реформи за тази цел. Защото много сектори са замръзнали. В България чуждите инвестиции за последните десетина години са приблизително толкова, колкото за една година преди това, посочи икономистът.

За инвеститорите България не изглежда атрактивна, заяви Василев.

Международният ни имидж е доста лош, а не беше така в началото на предишното десетилетие. България може да се справя по-добре във всички отношения, категоричен бе бившият икономически министър. 

Още по темата

Николай Василев направи анализ на позитивните и негативните процеси в българската икономика, изтъквайки, че през последните години "има някои добри новини", но липсват реформи.

В България в момента има приличен растеж - нищо подобно на над 6% отпреди 15 години, но все пак в момента 3-4% е добре, няма бюджетни дефицити вече две години, което е отлично  - имаме по-скоро големи бюджетни излишъци. Ние сме сред шампионите в света по този показател, безработицата е много ниска и ръстът на доходите е висок, донякъде и заради липсата на кадри, което се превръща в сериозен проблем за икономиката. Общо взето повечето показатели са добри, лошата половина от новините е, че в България горе-долу след 2007 година, след като влязохме в Европейския съюз, почти няма реформи.

Има някои сектори, където нещичко да е променено, но като цяло светът за България замръзнал след 2007 година, каза Николай Василев и отбеляза, че икономическите сектори у нас сега "са горе-долу такива каквито бяха преди 10 години". 

Колебанията на световните борси през изминалата седмица е естествен процес. Винаги най-големите възходи са последвани от спадове, както и най-големите спадове са последвани от рекордни възходи. Така бившият министър на икономиката коментира върховете и спадовете на световните борси през изминалата седмица, наричана "най-кошмарната седмица на "Уолстрийт".

Още по темата

След цяла година рекорден възход на световните капиталови пазари след избирането на президента Тръмп (малко изненадващо) - цялата 2017-та до януари 2018 г.,  в крайна сметка дойде момент на малка корекция. На някои хора 5-10% може да им звучи много драматично, но това е след като пазарите се вдигнаха с 20 и няколко процента през последните месеци. Така, че нищо ново под слънцето. Корекции винаги ще има. Все пак повечето хора според мен смятат, че фундаментът на световната икономика, което означава икономически растеж, сравнтително ниска инфлация и добри печалби на фирмите по света, показват, че може би ще следва отново движение на пазарите нагоре.

Това е естествен процес, отбеляза още Василев, припомняйки историята на капиталовите пазари.

Винаги най-големите възходи са последвани от спадове, както и най-големите спадове са последвани от рекордни възходи. Но факт е, че дългогодишно пазарите винаги вървят нагоре и човек, ако иска да си спестява парите за пенсия или да направи някакви инвестиции за бъдещето, по-добре е да стои в пазара на акции, защото дългосрочно ще спечели повече, независимо тази седмица какво се е случило, каза Василев.

Анализаторът не смята, че към момента за световната икономика и финанси има развиващи се рискове, които могат да доведат до повторение на кризата от 2008 г.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

4
 
7
 
6
преди 11 месеца
Хаха... Бърборино прави анализ на българската икономика! След Софиянски и Костов, време беше и некой от "вервайте ми" да се изока... в некоя от паузите между две премествания та БТК от единия крачол - в другия... :lol:
1
 
19
 
5
преди 11 месеца
Защо тогава всички управляващи само говорят за и симулират реформи но не ги правят?
Защото ги интересува само корупцията и присвояването.
Всички без изключение.
3
 
14
 
4
Minka до: redcretin
преди 11 месеца
Tъй тъй, материала не вярва в бъдещето и не ще да инвестира.
Никиту да каже докато той беше на седлото колко реформи направи, за Бойко е ясно.
2
 
17
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Всеки говори за реформи, но като дойде на власт и се отказва, че видиш ли матрЯла ще е сърдит и "догодина" може да не е на държавна хранилка. Ей за това сме в една и съща дупка сума ти години, никой няма решителност. Буквално всяко едно министерство има нужда от такива.
6
 
13
 
2
redcretin до: pinoccio
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
"Но факт е, че дългогодишно пазарите винаги вървят нагоре и човек, ако иска да си спестява парите за пенсия или да направи някакви инвестиции за бъдещето, по-добре е да стои в пазара на акции, защото дългосрочно ще спечели повече, независимо тази седмица какво се е случило, каза Василев."

E тва му е зора, на тарикатчето от ЕКСПАТ Капитал :) Да му налеят пари в пеликанската устичка.

Още от Икономика и политика
Индескът на тръжните цени се е повишил с 1,03% през седмицата