IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от чуждите туристи в България идват от ЕС

Страните членки на ЕС са част от 50-те топ пазара за България, а 16 от тях се нареждат сред първите 20

17:08 | 19.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на туризма</em></p>

Снимка: Министерство на туризма

Повече от 61% от чуждестранните туристи в България идват от страните от Европейския съюз, показват данните за първите 11 месеца на 2017 година.

В тези месеци те достигат 5,18 млн. и отбелязват нарастване от 7,7 на сто в сравнение с 11-те месеца на предходната година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с европейския комисар по вътрешен пазар и предприемачество Елжбиета Биенковска. Те разговаряха в рамките на инициативата „ЕС-Китай-2018 година, посветена на туризма“ във Венеция, съобщават от Министерството на туризма.

По думите на Ангелкова страните членки на ЕС са част от 50-те топ пазара за България, а 16 от тях се нареждат сред първите 20. За нас страните от ЕС са изключително важни за развитието на туризма. Освен че генерират основната част от чуждестранните ни гости, имат и потенциал за бъдещо развитие, коментира министърът.

Пред Биенковска Ангелкова представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и посочи, че в рамките на тези шест месеца ще покажем, че България е сигурна дестинация, предлагаща качествен и разнообразен туристически продукт. 

В рамките на инициативата „ЕС-Китай-2018“ Николина Ангелкова заяви, че България ще се ангажира да улесни взаимния диалог между ЕС и Китай в областта на туризма и да разшири съвместните инициативи с оглед засилването на туристическия обмен и инвестиции не само в Европа, но и по света.

Само преди дни България пое председателството на Съвета на ЕС за първи път. Ще работим за популяризирането на Европа като водеща глобална дестинация, каза министърът на туризма. И допълни, че  в това отношение ще съдействаме за подобряване на условията за конкурентоспособност и инвестиции в туристическата индустрия, ще търсим възможности за създаване на съвместни туристически продукти и проекти и ще се насочим към цифровата трансформация на сектора.

По време на председателството Министерството на туризма ще организира 6 събития, фокусирани върху различни аспекти от туристическата индустрия. Първото от тях е среща на министрите с ресор туризъм, посветена на туризма и икономическия растеж и ще се проведе в средата на февруари.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още