IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на България доближава нивата от Втората световна война

През 2000 година на всеки 100 души, напускащи пазара на труда, са влизали 130, но днес те са едва 70, сочат данните на Иван Нейков

15:08 | 14.04.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Населението на България доближава нивата, достигнати след опустошителната Втора световна война, пише в коментар Bloomberg. Както много други държави от бившия комунистически блок, най-бедната страна в ЕС българите се насочват на Запад, където заплатите са значително по-високи. Например към Великобритания.

Към това се добавя и ниското ниво на раждаемостта и растящият брой на застаряващото население. Така България се оказва една от страните застрашени в най-голяма степен от демографските заплахи, а населението е напът да падне под нивото от 7 млн., допълва още агенцията.

"Правителството трябва да намери решение, за да опази уменията на работещите и да намали негативните ефекти за пазара на труда и да осигури растеж", препоръчва председателят на балканският институт по трудова и социална политика в София Иван Нейков.

През 2000 година всеки 100 души, напускащи пазара на труда, са били замествани от 130 души. Днес те са едва 70, допълва той.

България предприе стъпки за насърчаване на раждаемостта и напускането на младите хора, за да намали негативните демографиски тенденции до 2030 година. Правителството не омаловажава проблема, смятат в Bloomberg.

"Намалението на активното население е социална и икономическа бомба, която ще експлодира, ако не вземем мерки", признава зам.-министърът на труда Султанка Петрова през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ще останеш я, иначе кой друг ще ти дава поощи за без нищо ... само защо си такъв неблагодарник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 27 rate down comment 3
mirodes
преди 6 години
Има голяма ромска емиграция.В Германия имигрантите от България са нараснали с над 200 хиляди за 6 години и вече са 310 хиляди.Само за 2017г са 47 хиляди имигранти от България.В голямата си част са турскоговорящи роми,които работя при турците в Германия заради общият език.Така че ромският проблем ще се реши до голяма степен чрез емиграцията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 29 rate down comment 2
mariata
преди 6 години
Да, реално един ром допринася за исономиката колкото и един пенсионер. Може статистически да се присъединят и ромите в групата на пенсионерите и картината става още по-ужасна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 28 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Къде е Валерката, нали той е главния отговорник по демографията.Може да го попитате дали е направил ПОНЕ ЕДНО нещо по въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 2
mariata
преди 6 години
Балтийске държави винаги са си били с приблизително такова население. В България проблемът е друг, а именно възрастовата структура на населението. Тук, ако извадим от уравнението ромите, и да кажем оптимистично, че сме 6 мил. Ако днес имаме 1,5 пенсионери, 3,5 в работоспособна възраст и 1 мил деца, след 10 г вероятно ще е 5,5 мил, от които обаче 2,5 пенсионери, 2,5 работоспособни и 0,5 деца. След 20 години вероятно ще са 4,5 мил, като 3 са пенсионери, 1,2 работаспособни и 0,3 деца. Много по-добре би било дори и днес да сме 3 милиона, но половината да са деца. И още една елементарна сметка: при сегашните нива на година се раждат 55 х българи и роми и турци. Умножете по 18 - след 18 години дори и при днешни нива на раждаемост лицата под 18 (не под 15г!) ще са под 1 мил. А днес етнически българи се раждат 30-35 х - сметнете след 18 години дори и при нулева имиграция колко ще бъдат българските деца :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 7
julian12
преди 6 години
В следващите 100 години мисля да поостана извън България. После ще видим. Аз не мисля, че ще ти понесе както и на мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 6
ТАТО
преди 6 години
Чудесна новина.Само убави неща очаквайте да се случат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 2
Money
преди 6 години
Абсолютно! > Ама моля ви се... ква демокрация когато държавата и всичко в нея е парцелирано и разпределено между мутренско-престъпни групировки и масонски ложи? Не се правете на ударени. В България никога не е имало истинска демокрация щом престъпно задкулисие е управлявало във всичките години от падането на комунизма досега.Няма и да има истинска демокрация ако обществото не узрее да си го извоюва насила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 5
Money
преди 6 години
За съжаление има доста хора на които не им понася. Понякога се чудя дали ще ми понесе да се върна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 8
Ivel
преди 6 години
Не е толкова важно колко ще е населението на България след 10 или 20 години и 3 милиона да станем, това не е особен проблем, пример трите прибалтийски държави те са около и под тази цифра с подобни територии, това не е пробелем. Но, там няма ***, това е адската бомба заложена тук. Качеството е по-важно от количеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още