Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нено Димов: В концесията за Банско няма санкции за нарушение на екоизискванията

Прокуратурата е направила над 10 проверки на концесията, сега започва следващата

Нено Димов: В концесията за Банско няма санкции за нарушение на екоизискванията

Снимка: БТА

Ако се променя концесията за ски зона Банско в Национален парк „Пирин“, трябва да бъде въведена възможност да се контролира не само фискалният ангажимент на концесионера, а и спазването или неспазването на екологичните изисквания. Сега по отношение на екологичните норми, разписани при оценката на инвестиционното намерение, няма механизъм за санкция, стана ясно от интервю на министъра на околната среда Нено Димов пред БНТ.

Повод за коментара е вчерашното съобщение на Прокуратурата, че започва проверка на концесията след сигнал от партия „Зелените“.

Последните две големи проверки на концесията с участие на екоминистерството са правени през 2014 – 2016 г. и от две междуведомствени работни групи. Първата е излязла с обстоен доклад, втората го е потвърдила и се е установило, че са необходими промени. 

Още по темата

Прокуратурата от своя страна е извършила над 10 проверки и сега ще извърши следващата. В досегашните проверки на Прокуратурата не е установено нарушаване на концесионната територия, заяви Нено Димов.

„Те констатират едни неточности, които би трябвало да бъдат коригирани. В годините 2001 – 2002, когато е подписвана концесията, в нея има неточности. Основното, което трябва да бъде въведено при анексиране на тази концесия, е възможност да се контролира не само фискалният ангажимент на концесионера, а и спазването или неспазването на екологичните изисквания. Към този момент няма такъв текст в концесионния договор и респективно санкции“, обясни министърът.

Това е важно, за да бъдат следени и екологичните параметри, а не само икономически, обясни той.

Когато се правят инвестиционни намерения, те минават през всички екооценки, припомни министърът. Ако се излезе извън границите на подобен тип решения, трябва да е потенциално възможна санкцията, допълни той.

Досегашните два доклада не показват такива нарушения, „но ако имаше, нямаше да имаме механизъм за санкции“, каза Нено Димов.

Той увери, че язовирите в страната се контролират.

Активно се работи по системата за ранно предупреждение и управление на водите в реално време. Тя прекара близо две години в процес на обжалване. Сега се подготвя нова обществена поръчка. „Дано да няма обжалване, защото тази система наистина може да спаси живот“, каза министърът.

Той цитира и данни, според които в България се рециклират около 40% от битовите отпадъци, а все повече хора се отказват от найлоновите торбички. През 2012 г. бяха въведени първите мерки с въвеждането на такси, припомни Нено Димов.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бъдещето на енергийната система - гражданите като производители на енергия