IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигяр Джафер очаква шефът на НЗОК Камен Плочев да бъде освободен

Националната здравноосигурителна каса трябва да се демонополизира, защото проблемите са в сгрешения модел, смята депутатът

20:15 | 19.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-вероятно проф. Камен Плочев ще си отиде като управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза заместник-председателят на парламента и член на комисията по здравеопазване Нигяр Джафер по БНР.

За сряда е насрочено извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на която ще бъде изслушан проф. Плочев по темата за дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове. Нигяр Джафер е един от осемте депутати, поискали това изслушване.

Според нея по време на извънредното заседание най-вероятно от управляващото мнозинство ще искат внасяне на решение в зала впоследствие за смяна на управителя на Здравната каса, макар че нямат такова основание законово разписано точно по този начин.

Най-вероятно проф. Плочев ще си отиде като управител на НЗОК, посочи Джафер. И съжали, че проблемите ще останат.

В петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев заради поискана актуализация на бюджета на институцията зад гърба му. Тази сутрин проф. Плочев каза в телевизионно интервю, че няма да подаде оставка, защото не е направил нищо незаконно.

Нигяр Джафер определи ситуацията от последните дни като поредния скандал в здравеопазването, който оставя един изключително неприятен привкус. Депутатът изрази съжаление, че достойни хора на достолепна възраст се държат като хора, които нямат абсолютно никакъв политически и административен опит. И отбеляза, че тези хора управляват над 4 млрд. Лева, платени от здравните осигуровки на българските граждани.

„Лошо е, когато няма субординация, а това показва този случай липса на координация, липса на субординация, липса на чуваемост за съществуващи проблеми в системата“, каза Джафер. И за пореден път подчерта, че проблемът не е в личността, а в системата.

„Касата е практически одържавена и то отдавна. Ето затова е нелеп този спор: "Аз ти искам оставката, ти защо не я подаваш", посочи тя. И добави, че Здравната каса би трябвало да е абсолютно независим орган, от друга страна Надзорният съвет всъщност се управлява от Министерство на здравеопазването, посочи Джафер. И припомни, че за 17 години са били сменени около 17 души начело на Касата.

По думите й това показва системни проблеми - че този модел не може да продължи да функционира, тъй като една монополна Здравна каса, в която има толкова много интереси, включително в управлението, предизвика проблеми.

Джафер смята, че за да се реши проблемът, НЗОК трябва да се демонополизира.

„Трябва да има демонополизация на НЗОК и хората да избират къде да внасят своите осигуровки и да престане който и да е министърът на здравеопазването да се опитва да ръководи и да дирижира нещата в Здравната каса“, подчерта депутатът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още