Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новото правителство ще пренаписва Плана за възстановяване

Управляващите ще създадат авторитет, на който българите да се доверяват за информацията за коронавируса

Новото правителство ще пренаписва Плана за възстановяване

Снимка: Министерски съвет

България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост и ще го внесе отново за одобрение в Европейската комисия (ЕК), съобщи премиерът Кирил Петков след срещата си с председателя на институцията Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

Той коментира още, че основната задача на неговото правителство е да се премахне корупцията, защото тя е една от големите спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено успешно, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Още по темата

Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени те, корупционните схеми трябва да бъдат стопирани. И тези практика трябва да бъдат унищожени не само по отношение на евросредствата, а по отношение на цялата икономика, коментира още Петков.

Преди дни стана ясно, че Брюксел е върнал с 43 забележки разработения от служебния кабинет План за възстановяване. Основните критики в него бяха към проектите, свързани с върховенството на закона и енергетиката. Бившият вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов обясни, че повечето забележки са технически и очаквани.

Очакванията са редакцията на документа да отнеме поне две или три седмици, но по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, коментира още новият премиер. Според него по този начин ще се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.

Мораториумът върху цените на електрическата и топлоенергията е временна мярка, която ще даде възможност на правителството да направи пълен анализ на системата, коментира още премиерът от Брюксел.Той беше категоричен, че режим на тока няма да има.

Електроразпределителните дружества обаче предупредиха, че са в ликвидна криза и са загубили 250 млн. лева от високите цени на енергийната борса. Дружествата бавят плащания и инвестиции и това може да се отрази върху качеството на услугата.

Друг акцент в разговорите на българския премиер с Урсула фон дер Лайен беше пандемията от коронавируса. Основната задача пред страната ни е спешното ускоряване на нивото на ваксинация, призна Петков и допълни, че прогнозите са новата вълна на вируса да засегне страната ни в рамките на около един месец. По тази причина и новото правителство ще започне активна информационна кампания, чрез която да се създаде авторитет, на който хората да имат доверие.

Основният източник на информация за болестта трябва да бъдат специалистите, а не фалшивите новини, разпространявани от различни сайтове, допълни още Петков. Предстои създаването на работни групи, с участието на различни медицински специалисти. Тяхната основна задача ще бъде разяснението за ефекта от ваксините върху хора, страдащи от специфични и хронични заболявания.

По отношение на Република Северна Македония премиерът Кирил Петков подчерта, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите, а не само върху негативите. Той акцентира върху добросъседството и диалога, наред със защитата на националния ни интерес и посочи необходимостта и плюсовете от общ културен календар, развитие на съвместни бизнес проекти и инфраструктурната свързаност.

Чрез създаването на работни групи основните параметри в тези насоки ще бъдат очертани и анализирани. Премиерът заяви, че още с встъпването в длъжност на новия премиер на Република Северна Македония, той ще поиска среща, за да бъдат уточнени работните групи.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като ги видя тия "ваксинираните", с намордниците, си мисля дали само се правят на лицемери или са си такива?

Още от Икономика и политика
Годината започна с подобряване на бизнес климата у нас