Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Около една трета от българите в чужбина искат да се върнат у нас, според експерт

При работа от вкъщи работното време се увеличава с около час, коментира Георги Първанов от Българската асоциация за наемане на хора

Около една трета от българите в чужбина искат да се върнат у нас, според експерт

Снимка: архив БТА

Наблюдава се вълна българи в чужбина, които искат да се върнат в страната. Това коментира пред в предаването на БНР „Преди всички“  Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000 души, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат“, коментира Първанов. 

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той. „В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са в сивия сектор“, посочи Георги Първанов. Трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа, категоричен е той.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът.

Не наблюдаваме спад на заплатите в кризата, посочи още Георги Първанов. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки, като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати. „Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна", казва той. 

Още по темата

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от вкъщи, отбеляза още Първанов. „Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително“, посочи той.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта Георги Първанов. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от вкъщи.

Като друг проблем той открои липсата на електронна трудова книжка, което би намалило бюрокрацията за бизнеса.

Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен, а сега е притеснително, че се случва доста по-рано. „Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация“, коментира той.

Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, изтъкна Първанов. „Грантове, да се субсидират създадени работни места и в програмите за субсидирана заетост да се удължи срокът на поне 6 месеца, така че да се даде глътка въздух на бизнеса“, смята той.

На запад има позитивни новини – миналия месец продажбите на нови автомобили бележат почти 400% ръст, а това е ключов индикатор за състоянието на икономиката, каза още Георги Първанов. „Там наблюдаваме едно очевидно V-образно възстановяване“, заключи той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
преди 1 година
В чужбина има много други политики които привличат и задържат българите там.Имам познат, който живее в САЩ - изпълнителен директор на голяма технологична компания (ясно е, че каквото и да дойде да работи в БГ няма компания която да му плаща заплата която получава там, а и всяка длъжност би го върнала назад в кариерната стълба) - COVID 19 преобрази работната му среда, хвана го в България и няколко месеца му се наложи да води компанията от апартамента си в София - което засили още повече желанието му да се върне тук (писнало му е да живее там по ред причини). Но има друга спирачка... детето му е аутист със специфични потребности и нужди - благодарение на множество програми, психолози и адекватна подкрепа там детето е живо,здраво и може да води нормален живот, да посещава нормално училище. Тук живот за това дете няма - няма кой да му помага с развитието, няма програми, няма стратегии, предизвикателствата и препятствията са много! Отделно хората са изключително неинформирани, незапознати, българите сме и нетолерантни към различните...Ставала съм свидетел на случка, която ме озадачи и ми даде ясна представа що за неандерталски народ сме и колко наподобяваме костенурки затворени в черупката на невежеството си. Детето е изключително комуникативно и с невероятно любопитство към света - за случката: посещава българска детска площадка, отива при първото момиченце което си е харесало и започва да говори да взима играчки, да търси контакт - е бащата на въпросното момиченце почти полудя, отиде при децата грабна играчките, грабна момиченцето и се фръцна и си замина поглеждайки с недоволство и неодобрение "странното дете" ....Ходи му обясни, че детето е аутист, няма да навреди на скъпоценната му дъщеричка и няма да я изяде...Отделно се замислям, че ако това дете аутистче беше расло на българска земя щеше да е доста изостанало с развитието, нямаше да приказва и редица други неща които е преодолял благодарение на постоянната работа на специалисти, психолози и т.н. и т.н. там...
1
 
0
 
2
преди 1 година
ако въведете поне малко ред, ама ПОНЕ малко не некви папагали да ми карат по улицата с две платна наречена "магистрала" с 250km/h или да се резват у разни джурналисти по кръстовищата и да спрете чалгарията мое и да си помислим ..... до тогаа ньет ше гледам от трибуната мача на полуразпад ....
1
 
3
 
1
преди 1 година
Ако българските политици наистина искат българите в чужбина да се върнат обрато в България трябва да направят само две неща - Върговенство на Закона - И спазване безпрекословно на Правилата Но от всички Всякакви други обещания бонуси патриотизъм нямат особено значение Докато правилата не се спазват тук както във страните където българите емигрираха НИКОИ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ

Още от Икономика и политика
Стоилов: Защитата на застрашените в наказателни дела лица трябва да продължи