Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още един фонд поема финансирането по JEREMIE

БрайтКап Венчърс ще бъде новият фонд мениджър. JEREMIE ще инвестира 20 млн. евро във фонда, а той ще привлече още 30% над тази сума

Още един фонд поема финансирането по JEREMIE

Снимка: Pixabay

БрайтКап Венчърс е новият фонд мениджър за финансиране на малки и средни високотехнологични компании по програмата JEREMIE, управлявана от Европейския Инвестиционен Фонд (ЕИФ). JEREMIE ще инвестира 20 млн. евро във фонда, a БрайтКап Венчърс ще привлече допълнителен капитал от 30% над тази сума.

Министърът на икономиката Емил Караниколов и заместник-директорът на Европейския инвестиционен фонд Роджър Хавенит подписаха споразумение с фонд мениджъра BrightCap Ventures за дялово инвестиране в български компании.

„Ще револвираме обратно финансовите потоци, които са имали добро развитие – били са инвестирани, а сега обратно се връщат за развитието на българските компании. Фондът, в който инвестираме, ще се фокусира активно в области, които са с приоритет за ЕС – изкуствен интелект, обработка на големи масиви от данни, блокчейн технологии, машинно обучение, добавена/виртуална реалност, облачни услуги, медтек, финтек, и преносни технологии. Средствата са предназначени за иновативни компании в растеж", съобщи Роджър Хавенит и обясни, че с Европейската комисия и българското правителство вече е изградена екосистема за рисков капитал в подкрепа на активни иновационни предприятия.

Още по темата

Фондът ще инвестира в технологични стартъпи в ранен етап на развитие с потенциал за значителен ръст в рамките на 10-годишния си мандат. Размерът на инвестициите ще бъде между 0,5 и 3 млн. евро. Част от капитала ще бъде заделен за ускорител (accelerator) на новосъздадени дружества, които ще могат да получат между 50 и 200 хил. евро. Фондът ще инвестира в компании както в България, така и в региона, като инвестициите извън страната ще бъдат в рамките на привлечения допълнителен капитал.

Средствата ще са насочени освен към високотехнологични фирми и към иновативни предприятия в сектори като фармация и земеделие.

Екипът на фонда е съставен от четирима мениджъри с богат опит в управление на активи в Западна Европа, Израел и Силициевата долина. Инвеститорите в BrightCap Ventures са от Израел, Швейцария и България.

„За нас е важно да подкрепим компании, които развиват високотехнологичен продукт с висока добавена стойност“, посочи икономическият министър. Той подчерта, че страната ни е една от водещите дестинации по възможности за дялови инвестиции в Европа.

Роджър Ханевит напомни, че България е на второ място по усвояване на средства по плана „Юнкер“ спрямо брутния вътрешен продукт, но амбицията е страната ни да се класира на първо място. Той посочи, че досега по линия на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд, са подкрепени в България пет фонда в периода 2007 - 2013 г. Тогава предприятията са привлекли над 75 млн. евро, инвестирани в 210 предприятия, от тях 191 стартъпи.

Емил Караниколов каза, че подписването на споразумението е поредната важна крачка на министерството за укрепване на инвестиционната среда в България

„Дяловите инвестиции означават и спечелено доверие на частните инвеститори, които виждат потенциал за развитие в съответните компании, възможностите за интернационализация чрез партньорство и навлизане на нови пазари“, коментира Караниколов.

Икономическият министър информира, че Българската агенция за инвестиции работи по над 20 проекта за близо 400 млн. лева, в рамките на които ще бъда разкрити над 2 хиляди работни места, при това не само в София, Пловдив и Стара Загора.

Той съобщи, че има засилен интерес към индустриалните зоните и по-специално към новия модел – изграждане на инфраструктура и след това предлагане на инвеститорите.

„Преди основно логистични фирма идваха да инвестират в България", заяви Караниколов, но обясни, че това се е променило и към момента инвестициите са в секторите "производство" и "високи технологии", които създават продукти с висока добавена стойност.

Четиримата партньори в БрайтКап Венчърс са добре познати на ИТ индустрията в България и чужбина като успешни предприемачи, ръководители на големи технологични компании и инвеститори. 

Георги Митов ще допринесе с дългогодишния си опит както в стартъп бизнеси, така и в големи технологични компании. Бил е в ръководните екипи на два успешни стартъпа, Sciant и Aviaso, по-късно продадени на световните технологични компании, VMware и Honeywell, съответно. През последните години Георги ръководи авио бизнеса на Honeywell в страната и развитието на софтуерния продукт за горивна ефективност, който се използва от над 35 авиокомпании по света, вкл. Lufthansa, Etihad, Turkish Airlines, British Airways. Георги е завършил стоматология в Медицинския Университет София, но посвещава кариерата си на технологиите като започва да програмира още като ученик в СМГ. Има задълбочена компетенция в сферата на софтуерните технологии, авиацията, медицината, здравеопазването и създаването на работна атмосфера, която спомага идеите да се превърнат в работещи продукти.

Елина Халачева допринася с финансовия си опит в Ню Йорк и Лондон в редица банки и инвестиционни фондове. Започва кариерата си в Citigroup като инвестиционен банкер, а след това в Wit SoundView, първата по рода си онлайн платформа за инвестиционно банкиране на стартиращи технологични компании. 

Още по темата

Впоследствие работи към Citigroup Alternative Investments, платформа от фондове за дялови инвестиции с 100 млрд. долара капитал, първо в Ню Йорк, а после в Лондон където отговаря за Централна и Югоизточна Европа. През последните няколко години, Елина се е посветила на стартъп света и работи в ръководния екип на българската технологична компания Auxionize - платформа за фирмено снабдяване с над 9 000 бизнес клиента.

Тя е завършила университета Stanford в Калифорния с Магистратура по Бизнес Администрация.

“Средата в България и региона се промени много през последните години. Все повече млади хора остават да се реализират тук, а много други, които завършват в чужбина и трупат опит, се завръщат. Силно вярвам в този талант и в потенциала на предприемачите тук”.

Даниел Лорeр е работил дълги години в Израел, Белгия и Швейцария. Заемал е ръководни позиции в Mercury Interactive, продаден по-късно за 4.5 милиарда на Hewlett-Packard. Има и дългогодишен опит като предприемач. Основава OPTiiM, системен интегратор за банки и телекоми, разраснал се в Европа, Африка и Близкия Изток, и по-късно продаден на австрийски ИТ холдинг. През 1999, Даниел основава първия си стартъп FranceBusinessPlus в Париж, разработващ система за B2B електронна търговия, продаден за 28 месеца.

Даниел завършва Информатика и Бизнес Администрация в Университета на Тел-Авив. Опитът и контактите му в Израел и Западна Европа ще спомогнат за отваряне на повече пазари за портфолио компаниите на БрайтКап Венчърс и за установяване на добри инвестиционни практики по подобие на добре развити и успешни стартъп екосистеми.

„Последният доклад за състоянието на технологиите в Европа, изнесен на стартъп конференцията Slush 2017 във Финландия не споменава България - а съседите ни са на всяка графика. Щастлив съм, че БрайтКап Венчърс получи 20-милионното доверие на EIF, JEREMIE и мнозина частни инвеститори, за да продължим започнатото от колегите от първите рискови фондове и заедно да сложим България на картата.”

Диана Стефанова е позната в България като управляващ директор на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия Изток, в които работят близо 1 000 човека. През годините Диана работи активно за подобряване бизнес климата и за налагане имиджа на България като дестинация, привлекателна за чуждестранни инвестиции. Преди това, Диана е част от ръководния екип на една от първите технологични компании в България - Sciant, впоследствие продадена на VMware. Присъединява се към Sciant след завръщането си от Силициевата Долина, САЩ, където заема управленски позиции в няколко технологични стартъпа.

Диана има магистратура по счетоводство и контрол от УНСС и е сертифициран експерт счетоводител от Калифорния, САЩ. Тя ще продължи да ръководи дейността на VMware като, извън това, лично ще се включи във фонда като венчър партньор. 

„Имах възможността да работя и да придобия ценен опит в малки и големи технологични компании в Европа и в Силициевата долина. Мечтата ми беше да мога да използвам опита и знанията си, за да повлияя на цялата екосистема в България“.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Г. Сарийски: Последиците за България от Brexit без сделка ще са незначителни