IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още имена в битката за президентския пост

Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова са кандидатите на ДПС

16:38 | 10.10.21 г. 2
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ДПС за първи път издигна кандидат-президентска двойка за изборите на 14 ноември 2021 г. Кандидат за президент е председателят на партията Мустафа Карадайъ, а за вицепрезидент евродепутатът Искра Михайлова, съобщи представителят на движението Юнал Лютфи.

„Това е исторически ден за ДПС и цяла България. Отдавна обществото очаква промяна. Карадайъ е предвидим и популярен, в него може да се инвестира доверие“, коментира Юнал Лютфи.

Междувременно известните досега кандидати коментираха основните си приоритети преди началото на кампанията, като акцентираха върху съдебната реформа.

"Егоизмът на политиците и невъзможността да излязат от техния си балон е причината да премина от едната сфера в другата", каза пред БНР кандидатът за президент Лозан Панов, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България". Той подчерта, че един президент трябва да е равноотдалечен от спорещите страни и да успява да провокира дебатите и актуалните теми, които обществото очаква да бъдат решени.

Проблемите в съдебната система се дължат на политизиран със сериозно влияние на политиката Висш съдебен съвет, посочи кандидат-президентът:

"Изборът на Иван Гешев беше също емблематичен...Дисбалансът в съдебната система води до невъзможността тя да мери с еднакъв аршин", коментира Панов. Не участвам в сделки, нямам цена и в съдебната система бях в ролята на ничий, подчерта той. Кандидатът за президент очаква, че ще стигне до втория тур на вота за държавен глава.

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков коментира, че е обмислял да се кандидатира преди да бъде подкрепен от ГЕРБ.

"Бях издигнат от инициативен комитет. Аз се колебаех. Появи се моят приятел Красимир Вълчев и каза, че може да говори с партия ГЕРБ за евентуална моя подкрепа. Аз бях доста склонен да се кандидатирам вече, когато чух това, то ми даде известен кураж. Ако това е упрек, не разбирам защо.

Другите двама основни кандидати са постъпили по същия начин. Очевидно е, че те са подкрепени от партии, с които са говорили и докато са обмисляли кандидатурата си. Партия ГЕРБ сигурно е допуснала много грешки, но очевидно има и много успехи. Иначе нямаше да ги избираме в продължение на 12 години. Те продължават да бъдат най-голямата българска партия", каза той пред БНР.

"Сделка с ГЕРБ няма. Разбрах, че те нямат условия... Искам да бъда кандидатът на всички българи. Ще бъда еднакво справедлив към всички", декларира той.

"Идеята за върховенство на правото е сред основните, които отстоявам. Съдебната реформа е инструментът за постигането... Трябва да се научим, че има правила и трябва да ги спазваме". Проф. Анастас Герджиков смята, че ядрената енергетика е сравнително евтина и безопасна и тя може да замести опасните за околната среда производства.

"Тази кампания ще бъде истинско състезание и нека хората изберат по-добрите. Жалко, че по-назад остава парламентарната кампания, все пак сме парламентарна република“, коментира пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която с президента Румен Радев ще се бори за втори мандат.

„Нашето решение с президента беше да не ставаме залог в ръцете на политически партии. Преди всичко искаме да продължим с българските граждани", допълни тя.

Вицепрезидентът заяви, че целта е Националният план за възстановяване да бъде новия проект за България. "Сега в този план има вече визия. Бъдещето на емисиите и върховенството на закона са двете невралгични точки, които сме наследили и не може лесно да бъдат преодолени".

"Още едни избори в тази криза биха имали много тежки последствия за всички нас“, предупреди тя.

От „Ние идваме“ обявиха, че подкрепят Румен Радев за втори мандат, обяви Николай Хаджигенов, съпредседател на коалиция “Изправи се, БГ! Ние идваме!”,  цитиран от БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че журналистът Горан Благоев и д-р Ивелина Георгиева са кандидатите за президент и вицепрезидент на Национално обединение на десницата, което включва КОД и Републиканци за България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 2 години
не. това е стратегическа дълбочина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
президентът Карадайъ ... звучи много куул ... мултикулти , яко ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още