IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварят детските градини на 22 май

Няма да се изискват медицински бележки за отсъствия

11:10 | 19.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отварят детските градини на 22 май. Вероятно първо ще заработят само частните, а от следващата седмица и държавните. Решението ще взимат кметовете на градовете до 1 юни. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Вълчев обясни, че посещението не е задължително и не е препоръчително и призова всеки, който има възможност, да продължи да гледа детето си вкъщи. Няма да се изискват медицински бележки за отсъстия, за да няма струпвания пред лекарските кабинети. При постъпването в първия ден на детските градини и ясли ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата. Родителите пък ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те ще декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат и че те доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина. Предприети са и други мерки, които да гарантират социалната дистанция между отделните групи, учителите и персонала и родителите.

Предполага се, че групите да са от по 10-11 деца, в големите градове - между 12 и 18 деца в група. Очаква се този брой да намалява. Учителите ще бъдат с предпазни средства. Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия.

Около 30% от родителите все още се колебаят дали да пуснат детето си. 38% от родителите са готови да го направят, става ясно от анкетата на родителите. 

През уиекена премиерът Бойко Борисов прогнозира, че детските заведения ще  отворят врати след 24 май. Кметовете и директорите на заведенията обаче продължават да са обезпокоени как ще се съставят групи от по 10 деца при повече желаещи.

Преди около 10 дни на родителите беше предоставена възможност да се включат в анкета, в която да посочат дали искат да пуснат децата си на градина и при какви условия. Бяха попитани и дали имат опции да работят от вкъщи и дали за детето може да се грижи друг роднина. 95 хил отговора са получили от МОН. Анкетата е повече от представителна, увери Вълчев. 

Темата е на дневен ред от няколко седмици, след като стана ясно, че противоепидемичните мерки се облекчават и много родители се върнаха на работните си места.

По данни на образователното министерството към април 83,6% от децата в страната  са записани на детска градина.

„Вижте, ние нямаме притеснения за здравето на децата, а за персонала, който често е от рисковите група“, каза от своя страна и главният държавен здравен инспектор  доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев. Относно вероятността персоналът да откаже да се върне на работа, Вълчев обясни, че това са единични случаи и има механизъм за действие. В най-лошия вариант би могло да се стигне до полуднвено обучение в тази градина, в която няма достатъчно персонал. Предвижда се целево тестване на персонала, допълни министър Ананиев. По извадков принцип ще се направи изследване на около 1000 души от персонала, за да се проследи тенденцията в заболеваемостта.

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се излседват и тези, които са били в контакт с детето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Милият и жалък, уморен министър на здравеопазването, иначе финансист! Толкова му е трудно да намери точните думи и тон, но защо ли все още финансистът К. Ананиев държи да бъде на място, на което не му е мястото. Как да знае, че живачните термометри са забранени? Той още колко много други неща не знае!!! На се е заел да затроби близо 100 милиона лева на онова стирчило от десетки години да стане ДЕТСКА болница. Ще поеме ли ЛИЧНА отговорност?И е груповат. Те му казват, че проектозаконът предвижда твърде силни отворности върху него самия, а той казва, нищо, ни решаваме колективно???!! Мили боже!!Само дето не каза, аз правя, каквото Борисов ми нареди и ми е сладко да съм министър. Уредих сина си на висока заплата в МЗ - милият посредствен Радо, дъщерята също е уредена. Идеалът на българския политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Rada64
преди 3 години
Някой случайно да е чувал, че живачните термометри са забранени на територията на ЕС от 2007 год., а за България от 2008? ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още