IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: Протестът за Пирин не е насочен срещу втория лифт, а към корупцията

Министри „на концесия“ обикалят телевизиите в защита на частен интерес, обяви музикантът и еко активист Васил Гюров

10:44 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Банско вероятно има нужда от втори кабинков лифт, а ски спортът трябва да се развива. Причината хиляди хора да протестират срещу решенията на правителството в тази посока е недоверието в политическата класа и усещането, че тя не отстоява публичния интерес, а е „на концесия”. Тази позиция защитиха икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев и музикантът и еко активист Васил Гюров в ефира на bTV.

Ганев представи данните от два доклада на ИПИ. Според единия между 2008 г. и 2015 г. има удвояване на туристите в Банско, като в силен месец през зимния курорт минават между 20 и 30 хил. чужди туристи и още 10 хил. българи.

„Няма как да бъдат извозени, мисля, че е обосновано да има втори лифт, но виждам и всички фундаменти за протест”, коментира той.

В същото време в доклада „Отстъплението на демокрацията в България” се посочва, че от 2013 г. насам се наблюдава разрастване на корупцията по високите етажи, припомни икономистът.

По думите на Ганев при решения като това на правителството от 28 декември за Банско, се очаква държавата да гарантира, че ще бъдат спазвани разпоредбите, но това не работи, когато гражданите смятат, че властта е корумпирана. 

„Протестите не са против ски туризма, протестите са против решението на правителството, което е брутално във всички посоки”, подчерта и Васил Гюров, като допълни, че протестиращите са против не заради изграждането на втория лифт, а против самата процедура.

По думите му управляващите са бързали да приемат промените в Плана за управление на парка преди влизането в сила на новия Закон за концесиите, а самите текстове са неясно формулирани.

Според музиканта министри обикалят телевизиите в защита на частен интерес и са „на концесия”, а в същото време не е ясно кой е реалният собственик на концесионера в Банско - „Юлен”.

„Би било доста по-логично, като искаш да строиш нещо в национален парк, да се покажеш с лицето си”, съгласи се и Ганев, като обаче отбеляза, че законът позволява сегашната ситуация.

Икономистът обаче е категоричен, че нито спирането на проекта за втори лифт, нито оставката на един или друг министър ще решат основния проблем – политическата корупция.

Междувременно бившият министър на околната среда и водите в кабинета „Борисов 1“ Нона Караджова, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че всяко твърдение, че отсега се знае как ще се секат горите и как ще се излезе от зоната на ЮНЕСКО, е напълно неоснователно.

“Твърдението, че решението на Министерския съвет за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин“ нарушава закона, не е вярно. Нито ще се изсичат горите в 60% от парка, нито ще се излиза от буферната зона на ЮНЕСКО при евентуален строеж на втори лифт”, обясни Караджова.

Според нея целта е да се допусне проектиране, за да се види откъде ще мине новата въжена линия. След това тя се подлага на европейски процедури, екологична оценка на териториално-устройствения план, на оценка за въздействие върху околната среда, а в тези процедури могат да вземат участие всички граждани, добави бившият шеф на ековедомството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още