Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът сложи край на практиката да се прехвърлят задлъжнели фирми

Това решиха депутатите с окончателни промени в Кодекса на труда

Парламентът сложи край на практиката да се прехвърлят задлъжнели фирми

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С окончателни промени в Кодекса на труда (КТ) парламентът сложи край на практиката да се прехвърлят задлъжнели фирми на клошари. Така недобросъвестните работодатели вече няма да могат да приписват фирмата си на трети лица и да бягат от финансови задължения към работниците.

Предвижда се предприятие, в което има наети работници или служители, да може да се прехвърли, след като отчуждителят изплати дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения, задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на предприятието.  

С новите текстове не се позволява и на фирмите с наказателни постановления да участват в обществени поръчки.

С промените се засилват и контролните функции на Главната инспекция по труда /ГИТ/. Инспекцията ще може да започва процедура по несъстоятелност, ако не са изплатени заплатите на повече от 1/3 от работниците в предприятието. За тази поправка настояваше омбудсманът Мая Манолова.

Новата функция Инспекцията по труда ще започне да изпълнява от 31 март догодина, след като първоначалният срок беше 1 юли 2018 г., предава БТА.

Право на гарантирани вземания имат работниците и служителите, които са или са били в трудово правоотношение с работодателя, независимо от срока му и от продължителността на работното време. Вземанията са в размер на последните шест начислени, но неизплатени месечни заплати и парични обезщетения през последните 36 календарни месеца /три години/, предхождащи месеца, в който е вписано решението по несъстоятелност. 

Още по темата

Максималният месечен размер на гарантираните вземания се определя ежегодно със Закона за бюджета на ДОО и не може да бъде по-малък от две и половина минимални работни заплати към датата на вписване на решението в Търговския регистър.

Беше прието, когато вземанията на работниците, чиито правоотношения са прекратени през последните три години преди датата на вписване в Търговския регистър на решението, са само за начислени, но неизплатени обезщетения, дължими по силата на нормативен акт или колективен трудов договор, гарантираното вземане да е в размер на неизплатените обезщетения, но не повече от четирикратния размер на минималната работна заплата към датата на прекратяване на трудовото правоотношение.

Депутатите разпоредиха също обезщетенията да се изплащат не по-късно от последния ден на месеца, следващ месеца, през който е прекратено трудовото правоотношение, освен ако в колективния трудов договор не е договорен друг срок. След изтичане на този срок работодателят дължи обезщетението заедно със законната лихва.

Вземане на работник или служител, произтичащо от трудово или прекратено трудово правоотношение с длъжника до 6 месеца преди вписване на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност в търговския регистър, се вписва служебно от синдика в списъка на приетите вземания.

За предотвратяване и преустановяване на нарушения на трудовото законодателство контролните органи на ГИТ по своя инициатива или по предложение на синдикалните организации могат да дават задължителни предписания на работодателя и органа по назначаването за изплащане на неизплатените заплати и обезщетения след прекратяване на трудовите правоотношения. Копие от влязло в сила предписание се предоставя на работника или служителя по негово искане.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
3
 
0
 
13
Мислещ до: gabarduk
преди 1 година
Не, далаверата е когато нормални, работили и задлъжнели фирми се прехвърлят на клошари.
0
 
3
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Въпрос с изключително повишена сложност:
Какво отношение има съдружникът в едно дружество към задълженията му и с какво личността на този съдружник променя положението на работниците и служителите?
Жокер: Говорим за дружество с ОГРАНИЧЕНА отговорност.
0
 
1
 
11
0pk
преди 1 година
Ехее, бая години минаха преди да се решат на такава стъпка. От водене на дебати за поредния заем не им оставаше време. Сега и връщането на ДДС ако прекратят, ще е голяма далавера за държавата :]
1
 
2
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Колкото и да сме праведни на всички е ясно че трябва време, за да се отдели зърното от плявата. Не съм религиозен, но смятам че в библията правилно са посочени 40 години.
1
 
4
 
9
gabarduk до: red6
преди 1 година
Няма профилна снимка
за да теглиш кредит трябва нещо да заложиш, банката иска обезпечение така че ,не става. Но какво пречи да регистрираш фирма на клошар? Защо трябва да прехвърляш като можеш директно да му я регистрираш и ..... давайййй

Още от Икономика и политика
Румен Радев: Обществото очаква реална борба с корупцията