IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партиите ще връщат изплатените им в повече субсидии

Министърът на финансите Владислав Горанов има 30 дни да събере надвнесената сума от годишната държавна субсидия, настояват от прокуратурата

11:44 | 04.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура (ВКП) заради по-високите субсидии за партиите през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката на ВАП показва, че на петте политически партии и коалиции – ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии. От БСП вече обявиха, че са готови да върнат надвзетото.

Министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии. За това се разпореди главният прокурор Сотир Цацаров.

От държавното обвинение настояват Горанов да предприеме действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.- 2018 г. От министъра зависи как да се спазва Законът за политическите партии, така че те да получават реално определения им по закон размер на партийната субсидия.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в "Шоуто на Слави", установи, че партиите всъщност са получили не 11 лева на глас, а над 13 лева, както и че методиката на изчисляване на субсидиите е сбъркана и противоречи на закона. "Шоуто на Слави" се позова на получена от Министерството на финансите информация, а Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата да осъществи финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

Investor.bg припомня, че според оповестеното от "Шоуто на Слави" реално изплатената субсидия е от 38 684 384 лева, което е с 6 519 540 лева повече.

По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, по които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори – такава е партия "Възраждане", посочват от ВАС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
minerals
преди 4 години
Не само че трябва да връщат изплатените им в повече субсидии, трябва и да бъдат снакционирани. Добре че се разкри тази далавера иначе тихо-мълком партиите щяха да си прибират парите още дъъълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още