IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петя Ставрева: Мярката за иновации в земеделието закъсня много

Земеделският сектор има нужда от по-добро управление на риска и дигитализация, посочи председателят на Обединени земеделци

16:26 | 22.01.20 г.
Петя Ставрева: Мярката за иновации в земеделието закъсня много

"Едно от предложенията е изграждането на европейска мрежа от научни институти и експертни организации, за да има точна статистика за случващото се в стопанствата и, от друга страна, да бъдат стартирани серия от обучения, финансирани през общата селскостопанска политика", поясни тя.

Петя Ставрева разкри, че са регистрирани над 500 смъртни случая за последните десет години и над 200 хиляди инцидента в зедемелски стопанства и ферми, свързани с употреба на пестициди и боравене с техника.

"Програмата "Хоризонт Европа" има бюджет в размер на 100 млрд. евро, от които 10 милиарда са за проекти за иновации и научни изследвания в областта на селското стопанство, развитие на селските райони, биоикономиката и храните, напомни председателят на Обединени земеделци.

Ставрева информира, че с еврокомисар Мария Габриел са обсъдили необходимостта от запознаване на земеделските производителите с новите възможности, а в края на април - началото на май ще има форум, на който ще се дискутират проблемите.

"За съжаление, мярката за иновации в програмата за развитие на селските райони стартира с голямо забавяне, а тя е важен компонент, част от концепцията за внедряване на иновациите в бранша", коментира Ставрева.

По думите ѝ дигитализацията продължава да е предизвикателство и пред земеделското производство в България.

"Настояваме и за създаването на система за постоянен мониторинг и контрол, както и специфична структура за налагане на превенции относно безопасността в сектора", добави председателят на Обединени земеделци.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още