IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Панчев: Ще привлечем инвеститори с въглеродна неутралност

До 2030 г. ще можем да осигурим и възобновяема енергия на предприятията в Тракия икономическа зона, съобщи изпълнителният ѝ директор

22:25 | 09.11.20 г. 1
Пламен Панчев: Ще привлечем инвеститори с въглеродна неутралност

"В рамките на около десет години поне за една-две от частите на Тракия икономическа зона сме сигурни, че ще успеем да постигнем въглеродна неутралност", очаква той.

По думите на Панчев целта е да се създаде по-привлекателна инвестиционна и иновационна среда. "Това ще доведе до по-добри условия на труд и на по-добри условия на живот. През 2030 г. очакваме в индустриалната зона въздухът, водата и използването на възобновяеми източници да привлече и живущи в по-малките населени места", каза още той.

Изпълнителният директор на Тракия икономическа зона съобщи още, че през 2030 г. ще се осигури възобновяема енергия за предприятията в община Раковски.

Пламен Панчев е категоричен, че има желание да се решат всички проблеми по отношение на водния ресурс и потвърди, че е оптимист, че ще спре използването на питейна вода за индустриални нужди.

"Искаме да дигитализираме административните услуги на ниво община, които се дават на територията на Индустриалната зона“, поясни той.

По думите му интересът към България като инвестиционна дестинация не спада въпреки пандемията. Според него сериозен инвеститорски интерес от български компании пък има към секторите, които Covid кризата подкрепи като фармацевтиката, логистиката, хранително-преработвателната промишленост.

Пламен Панчев смята, че икономическите последици от кризата ще бъдат усетени по-скоро през следващата година, тъй като през 2020 г. се изпълняват най-вече проекти от 2019 г.

"Голяма част от компаниите в Тракия икономическа зона предвиждат постигане на въглеродна неутралност, и то в унисон с европейските цели", посочи той и даде пример с индуструална зона в община Раковски. "В момента електроенергията, която тя ползва, е около 10-12 мегавата. До 2030 г. ние ще можем да осигурим и възобновяема енергия на предприятията, като същевременно те ще ползват и конвеционалното захранване, опитимизирайки енергийната ефективност в района на общината."

Пламен Панчев поясни, че финансирането по мащабния проект ще се извършва чрез интегрирани териториални инвестиции, които ще отделят по 10% от всичките оперативни програми и същевременно от страна на частния сектор, като до този момент са инвестирани 11 млн. евро в завод за производство на електрокамиони.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
някой наясно ли е ?! само камиончето ли ще сглобяват или и neibor ... май видях едно . ама в пловдив ли беше в софия ли ... намерих цена нещо от сорта $18.000 за бусчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още