Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Президентът сезира Конституционния съд за Закона за държавната собственост

Държавният глава продължава да отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби

Президентът сезира Конституционния съд за Закона за държавната собственост

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост.

Сезирайки съда президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби.
Припомняме, че в края на май парламентът отхвърли единодушно ветото, като "За" повторното приемане на измененията гласуваха 143 народни представители. От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС заявиха, че не споделят притесненията на екипа на държавния глава и отново подкрепиха промените в закона. 

Още по темата

Като цяло държавния глава подкрепя основната цел на промените в този закон – да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти. Той приветства и промените за насърчаване на инвестициите в индустриалния сектор. Независимо от това обаче президентът наложи вето на закона, тъй като смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Според държавния глава и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. 
Промените в Закона за държавната собственост бяха приети на 15 май тази година.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ще се осъществи ли идеята за минимална заплата в ЕС?