Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проекти за над 6 млн. лева са одобрени по Националната програма за пчеларство

Вече са изготвени договорите за финансиране по всичките 1761 проекта

Проекти за над 6 млн. лева са одобрени по Националната програма за пчеларство

Снимка: Pixabay

Общо 1761 проекта на стойност над 6 млн. лева са одобрени по Националната програма за пчеларство за 2020 г., а по тях вече са изготвени договори за финансиране, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Информацията е обявена по време на заседание на Консултативния съвет по пчеларство, провело се онлайн днес.

Най-голям брой проектни предложения има от производителите в областите Добрич, Стара Загора, Варна, Плевен и Шумен, коментира заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Евдокия Кръстева.

На централно ниво към Държавен фонд „Земеделие“ са подадени 6 заявления за подпомагане по мярка А, дейност 2 „Обмен на знания и добри технологични практики за отглеждане на пчелни семейства“ и дейност 3 „Популяризиране на българските пчелни продукти чрез организиране на пазари“. Кръстева посочва, че заявленията вече са обработени и договорите с бенефициентите са подписани в необходимите срокове, като стойността е 22 528 лева.

До 31 август е удължен срокът за изпълнение на дейностите по отделните мерки, както и за подаване на заявления за плащане по програмата.

Още по темата

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева коментира, че по всички сигнали за подмор на пчели в Плевен „се извършва задълбочена проверка от институциите“. Освен това са предприети действия за подобряване системата за известяване при пръскане. Предстои скорошното пускане на Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните дейности, уточни министърът.

За 2019 г. са наложени санкции на 1372 земеделски стопани във връзка с неспазването на изискванията за кръстосано съответствие. Има и санкционирани за неспазване на изискванията за уведомяване на пчеларите.

До този момент в страната има подадени над 30 жалби от пчелари за нерегламентирано пръскане от земеделски производители, като 10 от жалбите са били оттеглени от техните податели. По останалите са взети 11 проби от пчели и 9 от третирана растителност.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Накъде след ударното повишаване на учителските заплати?