IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители настояват за контрол върху насажденията от роза и лавандула

Очаква се поскъпване на розовия цвят през 2018 г.

11:12 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Българската асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика ще търси подкрепа от държавата за осъществяване на качествен контрол върху чистотата на посадъчния материал от роза и лавандула, които се садят у нас. Според представители на бранша, въпреки че закон има, той не се спазва, съобщи БНТ.

Производителите обявиха, че държавата може да окаже и помощ на сектора относно износа на българска парфюмерия и козметика в чужбина.

И тази година се очакват трудности с прибирането на розовия цвят в страната, обявиха от Асоциацията. Работниците намаляват, а проблемът с еднодневните трудови договори не е решен. 

Очаква се цената на розовия цвят през 2018 г. да бъде още по-висока заради повишението на минималната работна заплата и поскъпването на основните консумативи. Производителите настояват и за строг контрол върху розовите и лавандулови насаждения.

„Това също е проблем, тъй като се засаждат растения, било то лавандула, роза, които невинаги отговарят на сортовата чистота“, каза Деян Тодоров, председател на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика.

Около триста килограма розово масло, добито през 2017 година, все още стои непродадено.

„Това не се дължи на цената, а просто миналата година беше изключително благодатна и почти три тона масло се доби“, обясни Гергана Андреева, изпълнителен директор на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика.

Представителите на Асоциацията, която обединява над 100 компании, произвеждащи етерични масла, парфюмерия и козметика, са убедени, че кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ е допринесла за налагането на българското производство и решаването на редица затруднения.

Интерес към българската козметика има все повече в арабските страни, обявиха от Асоциацията. Освен традиционния износ за страните от Европейския съюз, ръст бележи и износът за Китай и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още