IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители очакват нулеви печалби заради високата себестойност на зърното

От Националната асоциация на зърнопроизводителите прогнозират себестойността на зърнените култури да се повиши още през 2013 г.

16:03 | 27.07.12 г.
Производители очакват нулеви печалби заради високата себестойност на зърното

Себестойността на тазгодишната реколта от жито и ечемик е по-голяма от миналогодишната вследствие на лошите условия, многото обработки, които бяха направени през есента на 2011 г., както и повишените цени на горивата и на торовете, предаде БТА.

Това заяви заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Васил Петров във връзка с публикувания анализ от ведомството.

„Ако пазарът на есенните култури не беше толкова добър, както в момента, щяхме да търпим загуби, коментира той. Сега парите, които стопаните получават на декар, гарантират покриване на разходите и известна печалба, а някои стопани са на нула“, подчертава Петров.

От асоциацията прогнозират догодина себестойността на зърнените култури да се повиши още. Според Петров повечето стопани ще произведат продукция с по-висока себестойност от цената, която пазарът може да си позволи да даде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още