IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за задържаните в схемата за ТЕЛК

Над 300 хил. души между 18 и 60 години получават инвалидни пенсии, твърди заместник-председателят на Социалната комисия в НС

09:59 | 01.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Прокуратурата</em></p>

Снимка: Прокуратурата

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за задържаните при акция вчера лекар и посредник в схемата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, става ясно от сайта на държавното обвинение.

Председателят на ТЕЛК - Ловеч,д-р Донка Минкова, както и един от посредниците в даването на суми към служители на ТЕЛК бяха арестувани при акция на Окръжната прокуратура в Ловеч съвместно с ГДБОП, а у тях бяха намерени близо 37 хиляди лева.

Към момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях от ромски произход, които в последните две години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч. В голяма част от случаите при лицата, които са получавали такива решения, не са били налични заболявания. Според окръжния прокурор Валентин Вълков, десетки лица са се ползвали от такива решения на ТЕЛК.

Той добави, че в схемата е замесена цялата комисия на ТЕЛК - Ловеч, която е от четирима човека, както и още един-двама лекари. Услугата се търгувала между 200 и 1000 лева, като сумата се разпределяла между няколко души.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, заяви, цитиран от БТА, че предстои да бъдат обявени още по-фрапиращи случаи за лица, които злоупотребяват със средства за лица с увреждания и от други области.

"Тази дейност е превърната в бизнес. Тук не говорим вече за лица, които биха искали за придобият такива пенсии. Тук говорим за посредници, които отиват и предлагат на лица да станат такива. По този начин се източват огромни средства от фондове на държавата, които са за подпомагане на хора с увреждания. Има цели села, огромни махали, които се издържат по този начин", посочи Ивайло Спиридонов и добави, че такива ТЕЛК решения се проверяват в цялата страна.

Преди десет дни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обяви на пресконференция, че злоупотребите за купуване на ТЕЛК от хора, които на практика са здрави, е "публична тайна". 

В понеделник от здравното министерство ще оповестят мерките си за борба с фалшивите ТЕЛК-ове.  

„Никой не знае колко са фалшивите ТЕЛК-ове в България. Знаем само официалния брой на хората, придобили право на инвалидни пенсии – над 10% от работоспособното население. Над 300 хил. души между 18 и 60 години получават такива пенсии. Големият проблем идва и при детските пенсии, които са между 30 и 40 хил, отпуснати през ТЕЛК – комисии. Там пенсиите са много сериозни - за трета група са 350 лв., за втора група - 450 лв.  на месец, а първа група - 930 лв. За реално болните деца никой не говори“, така коментира темата Калин Поповски, депутат от ВМРО, заместник-председател на Социалната комисия в НС и член на Здравната комисия пред БНР.

Според него България е много либерална в този модел законодателство. В Германия, хората в работоспособното население, които получават инвалидни пенсии, не работят, а тези, които работят, не получават инвалидни пенсии, каза Поповски и добави, че според него хората, които имат тежки заболявания трябва да получават по-големи пенсии, а тези с по-леки, да работят на по-леки места.

„Балансът е трудно да бъде постигнат толкова бързо, защото хората са много, а част от тях неправомерно източват този фонд, който не е малък – 1,7 млрд. лв. Ако този фонд реално стига само до тези хора, които наистина имат нужда, те ще бъдат с едни много по-сериозни пенсии и няма хора, които взимат 150-160 или 200 лв. инвалидни, да работят каквото и да е, за да се изхранват. Нали разбирате, че те са също на ръба на социалното оцеляване“, заяви депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още