IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата стъпка за прекратяване на договорите с американските централи - извървяна

Енергийното министерство е представило на компаниите методология за изчисляване на невъзстановяемите инвестиции, каза Теменужка Петкова

11:07 | 18.04.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерството на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерството на енергетиката

Министерството на енергетиката е изготвило методология за изчисляването на невъзстановяемите разходи по отношение на инвестициите в двете "американски" централи в Маришкия басейн. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти след участие в конференцията "Стратегия на рафинерийната индустрия до 2050 година", която е част от събитията в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС.

Организатори на събитието са Българската петролна и газова асоциация и FuelsEurope.

Петкова обясни, че методологията е съгласувана с Европейската комисия и вече е представена на представителите на AES Гълъбово и „КонтурГлобал“ и очаква да започнат преговори относно прекратяването на дългосрочните договори на двете централи. Невъзстановимете разходи ще са в основата на сумата, която държавата трябва да плати заради предсрочното преустановяване на договорите.

По време на своето приветствие пред участниците в конференцията енергийният министър отбеляза, че потреблението на течни горива се увеличава, а те са основният източник на парникови газове. "Пред нас не стои въпросът дали трябва да вървим към нисковъглеродна икономика, а как, с какви темпове и какви мерки", заяви Петкова. 

Тя беше категорична, че мерките трябва да бъдат балансирани, за да се гарантира устойчивото развитие на индустрията и конкурентоспособността ни индустрията. Голяма част от мерките са заложени в амбициозния  пакет "Чиста енергия за всички европейци", допълни още енергийният министър.

Няма едно решение за енергийната трансформация в сектора на течните горива

Няма едно решение за транформацията в сектора на течните горива, бяха категорични участниците в конференцията. Предизвикателство е да бъдат обединени всички възможности, които дават новите технологии (не само по отношение на производството на горива, но и по отношение на употребата им, тоест при производството на автомобили), при улавянето и съхранението на емисии, електромобилите и т.н.

Президентът на FuelsEurope Бела Келеман пък коментира, че емисиите не са основният проблем по отношение на усилията за опазването на оклонта среда. Всъщност основното предизвикателство е повишаването на температурата на въздуха и фактът, че усилията досега не дават резултат това увеличение да бъде ограничено, коментира още той.

Енергийната трансформация е верният път за рафинериите и секторът на течните горива, коментира още Джон Картър от FuelsEurope. Тя обаче ще изисква значителни инвестиции, които ще се отразят върху цената на продукцията и затова е важно да бъде търсен баланс, обясни той и допълни, че трябва да бъде намерено устойчиво решение за сектора.

Сред предизвикателствата за сектора беше отбелязано чистотата въздуха, последните промени по отношение на дизеловите двигатели, но и сигурността на доставките на горива.

"Сигурността на доставките е от критично значение за всички и в Брюксел, и в България", коментира Бела Келеман. Той беше категоричен, че вече има конкретни цели за климатичните промени - поставеното в Парижкото споразумение намаляване на температурата с 2 градуса по Целзий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
айде аирлия да е, амин !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
"Първо - тези договори противоречат на Конституцията (виж Чл. 19), което ги прави юридически нищожни."За да му светне на някой за това, трябва:1. Трябва политици, които НЕ са ***.2. Медии, които НЕ са ***.3. Народ, който НЕ е деееебилизиран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Императорът
преди 6 години
А, значи накрая и да им плащаме, за да се отървем от тях? Първо - тези договори противоречат на Конституцията (виж Чл. 19), което ги прави юридически нищожни. после - сключването им надали безвъзмездно е станало - т.е. без определени български служители на високо ниво да се нагувичат сосно под масата - с милиони или десетки милиони. Значи просто трябва да се притиснат тия и да бъдат заставени да си изпеят всичко - и на база на това че американските бандити са си осигурили договори, подкупвайки български служители, можем не само да прекратим договорите без неустойка, но и да ги съдим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Американска централа???Защо да е американска?През 2013 година дяловият капитал на една от наричаните "американски централи" е 5000 лева и е българско ЕООД, регистрирано от български съд през 2000 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Като я гледам тая снимка, възникват съмнения в мен, че теменужките, които ни управляват успяват да прехвърлят 90 точки на IQ тестовете:Стойност на IQ от 81 до 90Хората със стойности на IQ между 81 и 90 успяват да завършат основно училище и се реализират добре в професии изискващи ръчен труд. Това е малко под средната интелигентност. В света тези хора представляват 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Така като я гледам тая снимка, дали теменужките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още