IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Изборите биха били само краен вариант за изход от политическата криза

Държавният глава отхвърли упреците на представителите на БСП

20:43 | 20.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Евентуални парламентарни избори могат да са само краен вариант за изход от политическата криза в България, коментира президентът Румен Радев, цитиран от БНР. Във връзка с искания вот на недоверие към правителството, държавният глава сподели, че парламентарните партии трябва да проявят отговорност.

Според Радев както дебатите, така и вотът, трябва да са насочени към решения, свързани с интересите на хората. Според президента в близките дни и седмици трябва да се решат много важни предизвикателства, които са от компетенцията на сегашното правителство и сегашния парламент и „те не могат да избягат от тях“. Коментарът Радев направи пред български репортери в Рига, Латвия, където е на среща от инициативата „Три морета“.

Запитан дали е готов със състав на служебно правителство, държавният глава коментира, че досега е доказал, че не бяга от отговорност, след като вече е назначил три служебни кабинета, които са се справили с предизвикателствата пред тях.

Румен Радев отхвърли упреците на представители на БСП, че е нападнал правителството с ГЕРБ и ДПС. Според държавния глава е подлост да се трупа личен рейтинг, като се използва родолюбието на българите по темата Северна Македония. Коментарът му е в отговор на критиките на вицепремиера Корнелия Нинова.

"Тя демонстрира непознание на тези процеси, за които говори, а това според мен е недопустимо за един вицепремиер. Някъде да сте видели, че аз заставам до ГЕРБ и ДПС? Това е абсурдно. Много преди протестите да се случат, знаете моята позиция спрямо политиката на ГЕРБ", посочва президентът.

По думите му няма време България да вдигне ветото за начало на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз до края на председателството на Франция. Румен Радев смята, че правителството първо трябва да актуализира рамковата позиция на България на базата на експертизата на Министерството на външните работи, като трябва да бъдат отразени и предложенията на френското председателство. Едва след това позицията трябва да бъде изпратена в парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още