Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодателите пак бойкотират преговорите за минималните осигурителни доходи

АОБР призова браншовите организации да не участват в предстоящите преговори за МОД през 2019 г.

Работодателите пак бойкотират преговорите за минималните осигурителни доходи

Снимка: Архив Ройтерс

За трета поредна година големите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), призовават браншовите организации да не участват в предстоящите преговори за определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2019 г.

Още по темата

В писмо, разпространено днес, членовете на АОБР благодарят на браншовите организации за досегашната подкрепа и изразяват увереност, че и през настоящата година ще заявят категоричен отказ от участие в преговорите за МОД-2019.

Според работодателските организации практиката за определяне на МОД показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд. 

Те твърдят, че така се увеличава сивият сектор, оказва се натиск върху заетостта в отделни региони, сектори, предприятия в депресивно състояние, на уязвимите социални групи с ниска квалификация, като се намалява нетното възнаграждение на наетите лица. 

Още по темата

Като друг аргумент в писмото се изтъква, че такава практика не съществува в държавите членки на ЕС.

Членовете на АОБР казват още, че заплащането на труда и актуализирането на минималните възнаграждения следва да се определят чрез колективни трудови договори, без да се разпростират върху цялата икономика.

АОБР напомня, че приетата през април 2018 г. правителствена средносрочна бюджетна прогноза предвижда нарастване през 2019 г. на минималната работна заплата и на компенсацията на един зает с 6,6%, при двойно по-нисък ръст на производителността на труда (3,2%).

Според утвърдената процедура предстои министърът на труда и социалната политика да обяви график за преговорите и след техния край да оповести нивата на МОД за деветте групи професии и длъжности в 85 икономически дейности.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Политическите реакции след предложението на Борисов за ВНС и нова Конституция