IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамковият договор в здравеопазването ще бъде подписан днес

Споразумението беше под въпрос заради просрочените дълговете на Здравната каса към чужди фондове

14:49 | 28.02.18 г.
<p lang="bg-BG">
	Срещата на премиера със съсловните организации в здравеопазването. <em>Снимка: БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Срещата на премиера със съсловните организации в здравеопазването. Снимка: БТА

 

Националният рамков договор в здравеопазването ще бъде подписан днес. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Министерския съвет след края на срещата с представителите на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, НЗОК и на Министерството на здравеопазването с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Здравният министър информира, че на церемонията, която ще се състои в сградата на Министерството на здравеопазването, ще бъдат обявени всички подробности по Националния рамков договор. Той уточни, че те са такива, каквито са били договорени по време на разговорите с двата лекарския съюза.

Рамковият договор за медицинските дейности стигна до премиера заради скандала от миналата седмица между управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и здравния министър Кирил Ананиев. В основата му бяха дълговете на Здравната каса към чуждите фондове в размер на 271 млн. лв. към 31 януари 2018 г. Плочев поиска актуализация на бюджета на НЗОК, впоследствие беше съобщено, че такава не е необходима и въпреки задълженията Рамковият договор не е в риск.

"Разбрахме се да работим като партньори и да си помагаме през целия период на годината в рамките на изпълнението на бюджета за 2018 г. на касата", каза Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

Новият договор за парите за здраве беше под въпрос, след като финансовият министър Владислав Горанов обяви, че иска отлагането му заради дълговете на Здравната каса.

Днес министър-председателят Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване. Той подчерта, че при увеличаващите се средства, при наличието на модерна апаратура и добри специалисти у нас, нарастват и средствата за лечение в чужбина.

"Искам да направим така, че да сме един отбор в здравеопазването и хората да усетят ефекта за себе си", заяви премиерът в началото на срещата си със съсловните здравни организации, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Новият Рамков договор предвижда увеличение на цените на около 130 клинични пътеки, по които Касата плаща на болниците. В новия договор са заложени и повече пари за изследвания и прегледи при джипита и специалисти.

Все още не е ясно как ще бъдат разплатени 271 млн. лв. просрочени задължения до края на годината към чужди здравни фондове, натрупани за лечение на българи зад граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още