Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разликата в заплащането между половете в ЕС ще се стопи едва следващия век

България е сред държавите, при които разликата при заплащането на мъжете и жените ще продължи да нараства, сочи проучване

Разликата в заплащането между половете в ЕС ще се стопи едва следващия век

Снимка: Pixabay

При сегашните темпове на промяна разликата в заплащането на половете в ЕС няма да бъде премахната до началото на следващия век. Това показва изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Данните на Евростат, цитирани от КНСБ, сочат, че разликата в заплащането между половете в ЕС се е затворила с 1% през последните осем години, което означава, че жените ще чакат още 84 години - до 2104 г., за да постигнат равно заплащане, ако тази текуща тенденция продължи.

От Европейската конфедерация на профсъюзите алармират, че без обвързващи мерки за равенство на заплащането, които да променят ситуацията, разликата между заплащането на половете ще продължи да нараства в девет държави членки. България е една от тях, тъй като разликата в заплащането се запазва около 13% през 2010 и 2018 г., показват цитираните от ЕКП данни. Същата е ситуацията и в страни като Латвия, Полша, Малта, Португалия, Словения.

Жените в Германия и Чехия пък ще чакат до 2121 г. за еднакво заплащане. Най-бавно разликата се затваря във Франция (0,1% от 2010 г.) и ако това продължи, на страната ще са й необходими над 1000 години, за да постигне равенство.

В други девет държави пък дамите ще трябва да изчакат до втората половина на този век. Най-бързо неравенството ще изчезне в Румъния, Люксембург и Белгия - съответно през 2022, 2027 и 2028 г. 

Още по темата

На този фон от ЕКП изразяват безпокойство, че Европейската комисия е забавила публикуването на очакваната директива за прозрачност на заплащането и вместо на 4 ноември, когато е Денят на равното заплащане, ще я обяви на 15 декември. Според ЕКП реализацията на инициативата е поставена под въпрос. Конфедерацията е изпратила писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да поиска яснота относно причината за забавянето и уверение, че работата по директивата ще продължи.

„Големият бизнес обича да се преструва, че постигаме напредък в намаляването на разликата в заплащането между половете чрез доброволни мерки. Но жените биха чакали над 100 години за равно заплащане в Европа, ако промяната продължи със сегашните си темпове“, коментира заместник-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Естер Линч.

„Урсула фон дер Лайен повдигна надежда за реална промяна с обещанието си да обвърже мерките за прозрачност на заплащането в рамките на 100 дни, но това изглежда се изплъзва от дневния ред под натиска на онези, които са настроени срещу жените и равенството. Призоваваме председателя на Комисията да подкрепи комисар Дали и да даде приоритет на мерките за прозрачност на заплащането, които са спешно необходими за постигане на реален напредък към равенството. Предлагаме пълната подкрепа на синдикатите“, казва още Естер Линч.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
1
 
10
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ако сме пазарна икономика няма как заплтатите в различни фирми да са различни, защото подценените винаги ще ходят при по-високата заплата, а както знаем ние сме капитализъм, пазарна икономика => за да насърчим конкурентноспособността и за да браним капитализъма, трябва със закон да се регулират заплатите за съответните длъжности.За справедливост и мир на света!
1
 
1
 
9
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не е достатъчно само в една фирма! трябва във ВСИЧКИ фирми заплатите на дамите на една и съща длъжност да са еднакви! Иначе никаква справедливост не е!
0
 
1
 
8
преди 8 месеца
Следващия век може и AI да иска изравняване на заплатите. Като праснат някаква перспектива 100 години, всичко отива в сферата на фантастиката!
0
 
1
 
7
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Хубаво, нека да е следващия век това не е важна цел. Правата са равни, останалото е свободен пазар.
3
 
3
 
6
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Аз пък очаквах наистина да се каже нещо по същество. Например, че разликата в средното заплащане между половете (gender pay gap) в България е от години под средното за ЕС-29. Друго - откъде ще дойде, какви фактори влияят върху намаляването на тази разлика? Каква е ролята на Индустрия.4 тук? Толкова много се пише от специалисти за това. Но статия има.

Още от Икономика и политика
БАБХ започва проверки в обектите за производство и продажба на сладолед