Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Рязък спад в парламентарната прозрачност през 2017 г.

Редица проектозакони са приети в разрез с правилата за широко обществено обсъждане, сочи анализ на Програма "Достъп до информация"

Рязък спад в парламентарната прозрачност през 2017 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Миналата година е отчетен рязък спад в парламентарната прозрачност. Редица проектозакони през 2017 г. са били приети в разрез с правилата за прозрачност и широко обществено обсъждане. Това показват резултатите от доклад "Състоянието на достъпа до информация в България 2017", представени от Програма Достъп до информация /ПДИ/, предава БТА.

Като пример се посочват измененията в Закона за опазване на околната среда, приети максимално бързо, непрозрачно и без нужното обществено обсъждане.

По отношение на съдебната власт се констатира, че в сайта на Върховния административен съд, под предлог за защита на личните данни, са били заличени редица данни от съдебните актове и протоколи. Това, според адвокат Александър Кашъмов от ПДИ, нямало нищо общо със защитата на личните данни. Заради това от ПДИ са завели дело в Европейския съд по правата на човека, обяви Кашъмов. 

Още по темата

През 2017 г. са подадени общо 9386 заявления за достъп до обществена информация, посочи изпълнителният директор на Програма "Достъп до информация" Гергана Жулева. Тя допълни, че се запазва тенденцията гражданите да подават най-много заявления по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/, след тях са неправителствените организации, следват ги бизнес организациите и едва на четвърто място са журналистите. Засилват се заявленията по темите, свързани с гражданския контрол, на следващо място са заявленията за упражняване на права и на следващо място е искане на документи за участие в обществени обсъждания, допълни Жулева.

Основните препоръки по отношение на законодателството и неговото прилагане, които дават от ПДИ, са да се определи орган, който да осъществява координация и контрол на изпълнението на задълженията по Закона за достъп до обществена информация в сферата на изпълнителната власт. Освен това, според тях, трябва да се осигури ефективен механизъм за налагане на санкции на служители за нарушения на ЗДОИ, както и да се създаде механизъм за бързо и безплатно разглеждане на жалби от независим орган на власт.

От Програма "Достъп до информация" препоръчват още да се въведе забрана за класифициране като държавна или служебна тайна на информация, която е свързана с нарушение на основни човешки права или прикриваща корупция и престъпления. Освен това трябва да се приемат и разпоредби за прозрачност на заседания и срещите на държавните органи във връзка с дейността им и да се осигури ефективно задължение за публикуване на декларациите за интереси на държавните служители.

От Програма "Достъп до информация" се надяват правителството да предприеме стъпки за присъединяване към Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
8
 
2
преди 2 години
Интересно е да се уточни това се е случило заради някакви изисквания на ЕС (за да има по-малко брожения и по-бързи промени) или е плод на корумпираната мафиотска същност на цялата ни политическа класа?
0
 
9
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Чак пък рязък, по-скоро последователен и систематичен за последните 10г.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 януари