IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозен ръст на изкупеното краве мляко бе отбелязан през 2017 г. у нас

Тече процес на преструктуриране в сектора

17:30 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е водеща през 2017 г. в Европейския съюз по ръст на изкупеното мляко (12%), според бюлетина за март на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика. Това се случва на фона на спад в броя на млечните крави.

Анализаторите очакват по предварителни данни изкупеното краве мляко през 2018 г. да достигне 568 хил. тона при приблизително 570 хил. тона година по-рано. 

До голяма степен този ръст се дължи на решението на агроминистерството да обвърже директните субсидии за подкрепа за производството с изискването фермерите да доказват с фактури продадената продукция, смята доц. Божидар Иванов от Института. Но това според него не е единствената причина за ръста.

Тече процес на преструктуриране и ситуацията е по-благоприятна за големите стопанства, които са по-ефективни и работят на светло.

Според САРА въпреки стабилизираните цени на млякото през 2017 г. броят на млечните крави в България намалява с 19 300 до около 252-253 хил. глави, сочат предварителни оценки на агроминистерството.

Причината е настоящата нерентабилност на малките и средни стопанства с до 100-150 животни. Те не успяват да увеличат продуктивността си, за да повишат приходите и да намалят разходите.

Голяма част от малките ферми (над 10 млечни крави) и средните стопанства (над 50) не разполагат с достатъчно земи и така не ползват директни плащания на площ, което допълва икономическите им затруднения, а това води до продължаващо съкращение на животните.

Най-голям ръст на консумацията на млечни продукти в страната на база млечен протеин през 2018 г. ще има при саламуреното сирене (плюс 6% в сравнение с 2017 г.) и кашкавала (плюс 4%), смятат авторите на анализа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още