IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведе ли до промяна протестният вот?

Резултатът отразява голямото разочарование от последните два парламента, заяви Георги Харизанов

10:01 | 15.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Наблюдаваната динамика на проведените вчера парламентарни избори отразява голямото разочарование от последните два парламента. Така политологът Георги Харизанов коментира пред bTV изборните резултати.

"Хората, които искат промяна и друго управление, рязко промениха своите предпочитания. Автоматичният сбор на отлива от четирите "партии на промяната", ако прикрепим и БСП към тях, дава точно резултата на "Продължаваме промяната", каза Харизанов.

От своя страна политологът Слави Василев заяви, че най-накрая след протестите, които са "запалили" процеса на промяната, снощи е намерено решение, а по думите му коалиция със сигурност ще има. 

"Голяма част от политическите формации, които бяха лице на промяната в предишния парламент, сега се сливат. Кирил Петков и Асен Василев ще трябва да покажат завидни способности, за да съставят правителство, защото егото на техните потенциални партньори е разклатено. Аз съм убеден, че и БСП, и ДБ, и ИТН ще се споразумеят за широк консенсус по отношение на важните приоритети на България", каза той.

Георги Харизанов обаче заяви, че остава скептичен, защото "Продължаваме промяната" е "неукрепнал нов проект, който трябва да направи устойчива коалиция с партии и коалиции, намиращи се в срив".

"Не знам дали Кирил Петков има способността да се превърне в лидер на преговорния процес, защото срещу него ще седнат опитни хора със силно его", смята той.

Слави Василев обясни още, че ГЕРБ ще види какво е "истинска опозиция", а най-големият печеливш от проведените избори е Румен Радев, защото двама негови министри са станали първа политическа сила, а той категорично ще спечели изборите за президент на предстоящия балотаж в неделя.

Според Харизанов изборите "2 в 1" са помогнали най-много на "Възраждане", а "Има такъв народ" заслужено се е разделила с получената подкрепа на последните избори, защото "не е успяла да случи нищо съществено с нея".

"В България наблюдаваме трайно протестен вот. Разочарованието се задълбочава драстично именно заради това. Ефектът от първото място на „Продължаваме промяната“ ще е краткосрочен". Това каза пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Департамент „Политически науки“ на Нов български университет.

Няма да има трайна политическа култура и вътрешнопартийни реформи, докато емоционалният вот взема такъв огромен връх, смята тя.

Според Тодорова тревожно е, че такъв тип нови политически формации като ПП започват да се упражняват директно във властта.

Като общество явно наистина имаме нужда от промяна на физиономиите в политическия елит, коментира тя.

„Партии като ГЕРБ и БСП получават шанс да се реформират. Това спешно трябва да се случи в техните редици.  БСП се нуждае от трансформация – не само генерационна, а и идеологическа“.

„От 90-те години ДПС показват, че си знаят мястото, независимо от силния резултат, който показват. Не мисля, че можем да говорим за етническо напрежение“, отбеляза още Тодорова. Националната и глобалната фигура на Пеевски е една, а локалната – съвсем друга, допълни тя.

В силни кризи крайнодесните и популистките партии се възползват от това, категорична е Ирена Тодорова.

„Преди бяха мигрантите, сега са ваксините и зеленият сертификат. Това са проекти, които катализират народния гняв. Ако има скоро избори – най-вероятно такива ще се случат, проекти като „Възраждане“ ще увеличат своята подкрепа. За да генерират допълнителна подкрепа, те не трябва да влизат в никаква коалиция в следващия кабинет, а да са яростна опозиция на всички и на всичко. Такава заявка дават“.

Румен Радев изглежда като най-популярната фигура в България, а неговият резултат надскача партийните резултати и на БСП, и на ПП, каза Ирена Тодорова.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов коментира разминаването между резултатите от вчерашните парламентарни избори и прогнозите на част от социологическите агенции. За президентските избори до голяма степен очакванията им се оправдаха.

"Ние не даваме прогноза, а моментна снимка преди изборите. До 20% от хората решават в последните 3-4 дни. В една от последните графики показахме тази, в която "Продължаваме промяната" води сред колебаещите се", обясни социологът пред Bulgaria ON AIR.

"Някои от електоратите, като този на БСП, бяха сериозно уплашени от информационното пренасищане с темата COVID, както и от машинния вот. БСП е в много сериозна криза. Шансът на тази партия е, че се оказа на кръстопътно положение на политическата карта - без нея не може. Там има и по-дълбоки структурни проблеми", каза още Симеонов.

Според него в ГЕРБ и в ДПС се наблюдава голяма мобилизация.

"Твърдите електорати направиха каквото могат, а меките електорати се прегрупираха зад новите политически звезди", обобщи Симеонов.

По думите му влизането на "Възраждане" в парламента не е нещо изненадващо, а резултатът им не бил "грамаден". Те обаче били по-мъдри от стила на "Атака". Биха стояли като опозиция срещу всички, с което се надяват още да вдигат резултата, смята директорът на "Галъп".

"Слави Трифонов и без "Продължаваме промяната" беше започнал да губи периферия, докато ДБ растеше през лятото и се очерта като разумната опция. Петков и Василев ползваха ракетата носител служебен кабинет, който е много харесван. Изстреляха се в точния момент и ДБ се върна там, откъдето започна. За Слави Трифонов и БСП е добре, че друг ще носи отговорността, а ДБ е маратонски бегач", обясни Симеонов.

Той очаква Анастас Герджиков да получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС на балотажа на президентските избори. На мнение е, че Румен Радев остава фаворит, но ще се изпоти доста, ако иска да победи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Пак проблеми. Няма стабилно мнозинство. Орел, рак и щука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още