IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата отказа да завери финансови отчети на пет бюджетни организации

19 отчета са заверени с резерви, съобщиха одиторите

13:59 | 27.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016 г. на пет бюджетни организации: Държавната  агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, на общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови, както и на Софийския университет.

С резерви са заверени годишните финансови отчети на четири министерства и на 15 общини, съобщи одитната институция по повод приет Доклад за резултатите от финансовите одити, осъществени през 2017 г.

90% от отчетите на министерства, ведомства, държавни висши училища и общини за 2016 г.  (212 броя) са заверени без резерви.

56 отчета са заверени без резерви с обръщане на внимание, което означава, че няма съществени отклонения от нормативните изисквания.

В съобщението се казва, че одиторите съдействат да се коригират още по време на финансовите одити отклонения – т. е. грешки и неправилни отчитания, които изкривяват отчета. В резултат са коригирани отклонения във финансовите отчети на бюджетните предприятия за 2016 г. общо за 3,6 млрд. лв., което е с 42% повече в сравнение с корекциите за 2015 г. 

Становищата с резерви са най-много при финансовите отчети на общините, което показва недостатъчен административен капацитет и неефективен вътрешен контрол, казват одиторите.

Най-често установяваните слабости при изготвяне на финансовия отчет:

- Не се капитализират инфраструктурните обекти, земи, гори и трайни насаждения, активи с художествена и историческа стойност;

- Неправилно се осчетоводяват средства по програми на ЕС;

- Не се спазва задължението за преглед за обезценка на дълготрайните активи и за провизиране на вземанията в зависимост от събираемостта;

- Не се отчитат задбалансово поетите и реализирани ангажименти и възникналите нови ангажименти за разходи, условни вземания и задължения;

- Не се провежда пълна годишна инвентаризация на активите и пасивите.

В Доклада е анализирано състоянието на рамката за финансово отчитане в България и перспективите пред нейното развитие. Сметната палата подкрепя приемането на консолидирана рамка за финансово отчитане в публичния сектор, която да замени действащата, състояща се от множество общи и индивидуални указания.

Сметната палата подкрепя и инициативата за създаване и приемане на европейски счетоводни стандарти в публичния сектор, както и опитите на финансовото министерство за модернизиране на счетоводството в публичния сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още