IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специални екипи ще следят какви отпадъци се горят в софийските квартали

МОСВ ще следи с мобилна станция мръсния въздух в "Красна поляна"

17:56 | 20.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
 

Екипи от няколко институции ще следи какви отпадъци се горят в софийските квартали. Това се договориха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният секретар на МВР Младен Маринов. В екипите ще има служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това се случва в отговор на вчерашните протести на шест столични квартала срещу мръсния въздух в столицата. Докато в някои части на столицата проблемът е основно в автомобилния трафик, в други хората недоволстват заради горенето на гуми, пластмаса и отпадъци във Виетнамските общежития и квартал „Факултета“. 

Нено Димов е припомнил на срещата, че в момента се изработват стандарти за твърдите горива за битово отопление (въглища и дърва). Целта е от следващия отоплителен сезон горивата, които достигат до крайния потребител, да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел.

Инспекорите ще влязат и в сервизите за ремонт на автомобили.



Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на излезли от употреба гуми. До момента са събрани над 2500 гуми и акцията продължава. По-често ще се събират и едрогабаритни отпадъци от домакинствата, за да не бъдат ползвани за изгаряне.

Междувременно МОСВ прати мобилна автоматична станция за контрол на качеството на въздуха в столичния квартал "Красна поляна", съобщи Dnes.bg.

Станцията мери от 18 до 22 декември в две точки в "Красна поляна". На 15 декември пък тя е била на "Ботевградско шосе". Всичко това обяснява в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на околната среда Нено Димов.

Той признава, че през зимата в гетата се горят всякакви отпадъци - гуми, дрехи, пластмаси, което е забранено от закона.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още